Sociale media

  • NL
Open the menu

Artsen Zonder Grenzen blijft actief in Rutshuru


Na een rustigere periode zijn er begin juli opnieuw gevechten uitgebroken in het oosten van Congo, in de regio rond de stad Rutshuru. Rebellen van de 23 Maart-beweging (M23) zijn opgetrokken naar de steden Jomba Chengerero, Rwanguba en Bunagana, en namen de controle over in Rutshuru en Kiwanja op zondag 8 juli.

© MSF
© MSF

“Sommige wegen zijn geblokkeerd en onveilig waardoor het moeilijk is voor de mensen om de ziekenhuizen te bereiken. Er zijn duidelijk minder mensen naar het algemene ziekenhuis van Rutshuru aangekomen”, zegt Mickael Le Paih, landenverantwoordelijke voor Artsen Zonder Grenzen in Noord-Kivu.

De teams van Artsen Zonder Grenzen zijn zeer bezorgd dat de patiënten het cholerabehandelingscentrum in Rwanguba niet kunnen bereiken, waar er eind mei een uitbraak was. Begin juli zijn er met de hulp van Artsen Zonder Grenzen al 753 patiënten behandeld.

“Door de gevechten van de voorbije dagen kan er geen kwaliteitsvolle hulp geboden worden”, zegt Mickael Le Paih. Artsen Zonder Grenzen roept de strijdende partijen dan ook op de toegang tot gezondheidszorg voor de bevolking niet te ontzeggen. “De burgers betalen andermaal de rekening voor de gevechten. Een van onze medewerkers is vorige zondag tijdens de inname van Kiwanja in het been geschoten”, zegt Mickael Le Paih.

“Bovenop de gevechten vinden er regelmatig geïsoleerde gevallen plaats van geweld en plundering, waardoor het lijkt alsof de samenleving aan het desintegreren is”, zegt Jean Reijs, chirurg voor Artsen Zonder Grenzen in het algemeen ziekenhuis van Rutshuru.

Artsen Zonder Grenzen blijft ondanks het geweld actief in Noord-Kivu en een team van chirurgen is altijd aanwezig in Rutshuru. Daar werden de voorbije acht weken 280 gewonden zijn behandeld.

De onveiligheid van de voorbije weken in Rutshuru, en buurlanden Rwanda en Oeganda heeft ook voor volksverhuizingen gezorgd, waardoor de kwetsbare lokale bevolking in extreem slechte omstandigheden leeft.

Artsen Zonder Grenzen werkt sinds 1996 in Congo. In Noord-Kivu behandelde Artsen Zonder Grenzen in 2011 meer dan 404.000 patiënte (waarvan er 32.000 gehospitaliseerd werden) verzorgde meer dan 8.000 ondervoede kinderen, behandelde 45.000 patiënten tegen malaria, en hielp bij  meer dan 15.000 bevallingen.