Sociale media

  • NL
Open the menu

Artsen Zonder Grenzen biedt hulp in Turkse dorpen getroffen door de aardbeving


Artsen Zonder Grenzen stuurt een team naar Van en Ercis na de aardbeving van vorige zondag in Oost-Turkije die het leven kostte aan ten minste 500 mensen en waarbij 2.500 gewonden vielen. Na een eerste fase van evaluatie om de belangrijkste noden te identificeren zal Artsen Zonder Grenzen zich nu in samenwerking met Turkse NGO’s toeleggen op het uitdelen van noodhulpgoederen in de afgelegen gebieden waar hulp bieden moeilijker is.


“De belangrijkste ziekenhuizen hebben geen schade opgelopen door de aardbeving. Het gezondheidssysteem was sterk en komt op gepaste manier tegemoet aan de noden. In Van en Ercis, de twee belangrijkste steden, verloopt de hulp van de Turkse overheid goed”, zegt Jérôme Souquet, noodhulpcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen. “Het team van Artsen Zonder Grenzen heeft in de omliggende dorpen wel vastgesteld dat mensen er in harde omstandigheden leven, met temperaturen die ‘s nacht onder nul dalen. Sommigen hebben hun huis verloren, anderen zijn bang voor naschokken en willen niet terug naar hun huizen. Sommige mensen slapen in hun auto, in slechte omstandigheden, en hebben hulp nodig.”

Artsen Zonder Grenzen zal in samenwerking met Turkse NGO’s wintertenten, dekens en kookgerief uitdelen aan zo’n 10.000 mensen. Er worden twee vrachtvliegtuigen met 140 ton materiaal verstuurd vanuit Dubai waar Artsen Zonder Grenzen een logistieke basis heeft. Het team op de grond zal ondertussen ook worden versterkt om de uitdeling van noodhulpgoederen voor te bereiden.

Aangezien het watersysteem ook beschadigd is door de aardbeving, zoekt Artsen Zonder Grenzen een tijdelijke oplossing om aan waterbevoorrading te doen. Het team heeft ook contact met de lokale organisaties van psychologen om mentale gezondheidszorg te bieden aan de getroffen bevolking. Daar is in de nasleep van een aardbeving veel nood aan.