Sociale media

  • NL
Open the menu

Artsen zonder Grenzen behandelt tientallen gewonden in Aden, Jemen


In Jemen zijn de afgelopen dagen talloze mensen gewond geraakt bij gevechten tussen troepen die loyaal zijn aan president Hadi en oppositietroepen.

AZG in Aden © Malak Shaher/AZG
AZG in Aden © Malak Shaher/AZG


Tussen 19 en 25 maart behandelde Artsen zonder Grenzen ruim 180 mensen in haar chirurgisch ziekenhuis in Aden. De meeste patiënten hadden schotwonden en moesten met spoed geopereerd worden. Artsen zonder Grenzen behandelt zowel burgers als strijders.

 

Veiligheidssituatie ernstig verslechterd

Op 19 maart braken de gevechten uit. Sindsdien is de veiligheidssituatie in het land ernstig verslechterd, met name in Aden en in andere gebieden in het zuiden (waaronder in de plaatsen Ad-Dhale, Lawdar en Lahj). Gisteren nog vielen Houthi-strijders Aden binnen; de stad viel hierop voor een deel ten prooi aan chaos en plunderingen.

 

Luchthavens gesloten

Ook in de plaats Sanaa lopen de spanningen hoog op na internationale luchtaanvallen op de stad. Artsen zonder Grenzen is dit moment echter niet in staat extra hulp naar Sanaa te sturen vanwege het sluiten van de luchthavens in Aden en Sanaa.

 

Neutraliteit ziekenhuizen respecteren

Artsen zonder Grenzen roept alle strijdende partijen op om de neutraliteit van medische voorzieningen te respecteren. ‘Ziekenhuizen moeten neutrale plekken blijven,’ zegt Dounia Dekhili, projectmanager van Artsen zonder Grenzen in Jemen. ‘We vragen troepen om niet met wapens ziekenhuizen binnen te komen en om gewonden ongehinderde toegang tot medische hulp te verlenen.’