Sociale media

  • NL
Open the menu

Alarmerende verspreiding van COVID-19 in Haïti: we hebben een behandelingscentrum geopend in Drouillard

Als reactie op de groeiende verspreiding van COVID-19 in Haïti hebben onze teams op 16 mei ons brandwondencentrum in Drouillard in Port-au-Prince omgebouwd tot een COVID-19-behandelingscentrum. Nu worden er patiënten met ernstige symptomen opgenomen, behandeld of doorverwezen.

Het brandwondencentrum in Drouillard, een wijk nabij hoofdstad Port-au-Prince. Het centrum is nu omgevormd tot COVID-19-centrum. © Lunos Sainte Brave, mei 2020
Het brandwondencentrum in Drouillard, een wijk nabij hoofdstad Port-au-Prince. Het centrum is nu omgevormd tot COVID-19-centrum. © Lunos Sainte Brave, mei 2020

Sinds de opening van het centrum is het aantal mensen dat positief testte op het coronavirus in Haïti dramatisch gestegen van 100 naar meer dan 2.600. 50 mensen zijn intussen aan de gevolgen van het virus overleden. Maar het werkelijke aantal besmettingen ligt waarschijnlijk veel hoger, want slechts twee laboratoria in het land zijn in staat om tests uit te voeren.

De hoofdstad Port-au-Prince, met een bevolking van vier miljoen mensen, is het epicentrum van de ziekte, met bijna 75% van alle besmettingen en 60% van de sterfgevallen. De meeste besmette mensen zijn tussen 20 en 44 jaar oud.

Het centrum werd initieel geopend met 20 bedden, maar dat is intussen uitgebreid tot 45 bedden. Meer dan 150 patiënten zijn al door het centrum doorverwezen naar een ziekenhuis. Ongeveer 50 andere patiënten worden door onze teams ambulant opgevolgd.

 "Sommige patiënten komen naar ons toe met positieve testresultaten. Anderen komen in afwachting van hun testresultaten naar hier omdat ze zuurstof nodig hebben", zegt Hassan Issa, landcoördinator in Haïti.

In Port-au-Prince en in het zuiden, in Port-à-Piment, Port-Salut en Les Cayes, hebben we triage- en isolatie-units opgezet de COVID-19-patiënten in alle gezondheidsstructuren die we ondersteunen.

Noodtoestand uitgeroepen

Er zijn COVID-19-patiënten gemeld in alle tien departementen van het land. De Haïtiaanse regering heeft de noodtoestand uitgeroepen, met de vraag om sociale afstand te respecteren en maskers te dragen. Maar in de dichtbevolkte sloppenwijken en in de hoofdstad is het onmogelijk geweest om de maatregelen te volgen.

Deze kamer in Drouillard is uitgerust met een zuurstofconcentrator.
Deze kamer in Drouillard is uitgerust met een zuurstofconcentrator. © Lunos Sainte Brave, mei 2020

We zijn bezorgd dat veel mensen met COVID-19-symptomen niet naar het ziekenhuis gaan voor behandeling. "Naarmate de verspreiding van het virus versnelt, neemt ook het stigma eromheen toe. In sommige gemeenschappen zijn centra die zijn opgezet om coronaviruspatiënten te ontvangen, aangevallen. Bovendien zijn verschillende gezondheidszorgfaciliteiten gesloten wegens een gebrek aan beschermende uitrusting en besmetting van het personeel, waardoor de toegang tot verloskundige, kinder- en traumazorg wordt bemoeilijkt. De levering van beschermende uitrusting in deze structuren is essentieel om de continuïteit van de zorg mogelijk te maken en het personeel te beschermen.

En met de enorme vraag naar tests in de laboratoria en de langere wachttijden voor de resultaten, wordt de kwestie van de tests steeds meer een belangrijke uitdaging om niet alleen de verspreiding van de ziekte onder controle te houden, maar ook om adequate en tijdige zorg te bieden.