Afghanistan: tientallen gewonden behandeld na zware strijd in Kunduz
Na hevige gevechten tussen Afghaanse veiligheidstroepen en gewapende oppositietroepen in de provincie Kunduz, hebben teams van Artsen zonder Grenzen tientallen gewonden behandeld in haar traumacentrum in Kunduz-stad. Tussen 20 en 23 juni behandelden medische teams 77 gewonden. Een derde daarvan waren vrouwen en kinderen.
Het merendeel van de patiënten kwam uit het district Chardara, ongeveer tien kilometer van Kunduz-stad, dat sinds zaterdag 20 juni het toneel is van zware strijd. Veel patiënten hadden ernstige verwondingen door bomexplosies of geweerschoten. Inmiddels zijn de gevechten in hevigheid afgenomen, maar de spanningen in het gebied blijven groot. ‘De burgers zitten midden in het kruisvuur,’ zegt Heman Nagarathnam, programmamanager van Artsen Zonder Grenzen in Noord-Afghanistan.
Strijd toegenomen
In de provincie Kunduz is de strijd het afgelopen jaar behoorlijk toegenomen. De nieuwe stroom aan gewonden komt kort nadat Artsen zonder Grenzen eerder al in mei 204 oorlogsgewonden in drie weken behandelde. De aanhoudende onveiligheid maakt het moeilijk voor mensen om medische zorg te bereiken, zeker ’s nachts, als het gevaar op mortiervuur en het raken van landmijnen het grootst is en mensen moeten wachten bij de vele checkpoints.
Onze teams kunnen mensen helpen die ons traumacentrum bereiken maar we maken ons ernstig zorgen om de mensen die niet naar de stad kunnen komen.
‘Onze teams kunnen mensen helpen die ons traumacentrum bereiken,’ zegt Nagarathnam, ‘maar we maken ons ernstig zorgen om de mensen die niet naar de stad kunnen komen. Ons ziekenhuis is de enige medische voorziening in heel Noordoost-Afghanistan waar levensreddende traumazorg wordt gegeven. De mensen moeten daarom wel de gevaarlijke reis naar ons ziekenhuis afleggen.’
Maandagnacht werden er tien kinderen tussen acht en achttien jaar vanuit Chardara naar het traumacentrum gebracht. Zij raakten gewond toen een moskee werd getroffen door mortiervuur. De mensen die de kinderen naar Kunduz-stad brachten, vertelden de hulpverleners dat er ongeveer dertig gewonden waren, maar dat zij vanwege de gevaarlijke weg naar het ziekenhuis alleen de tien zwaarst gewonden besloten over te brengen.
Gevaarlijke reis
‘De reis van Chardara naar Kunduz duurt normaal dertig minuten, nu waren ze twee uur onderweg,’ vervolgt Nagarathnam. ‘De groep vertelde dat ze bang waren om landmijnen te raken op de weg en dat ze daarom een deel te voet aflegden waarbij ze de kinderen droegen. Ook gingen ze een stuk over de rivier, maar daar werd op hen geschoten omdat gedacht werd dat ze strijders waren.’
Vanwege de moeilijkheid om Kunduz-stad te bereiken vanuit Chardara, heeft Artsen zonder Grenzen een medische post in Chardara opgezet. Daar geven verpleegkundigen eerste zorg aan gewonden voordat zij naar het traumacentrum in Kunduz-stad worden overgebracht.