Sociale media

  • NL
Open the menu

Afghanistan: Personeel AZG gedood en ziekenhuis gedeeltelijk vernield in Kunduz


LAATSTE UPDATE: AL MINSTENS 9 MEDEWERKERS OMGEKOMEN - ARTSEN ZONDER GRENZEN HAD ALLE PARTIJEN INGELICHT OVER GSP-COORDINATEN ZIEKENHUIS

Het is met grote droefheid dat we de dood van 9 medewerkers bevestigen, als gevolg van de bombardementen vorige nacht in het ziekenhuis van AZG in Kunduz. Volgens de laatste berichten raakten 37 mensen zwaar gewond tijdens de bombardenten, 19 van hen zijn medewerkers van Artsen Zonder Grenzen. Een aantal van de zwaargewonden worden overgebracht naar een ziekenhuis in Puli Khumri, op 2 uur rijden afstand. Er blijft onduidelijkheid over het lot van vele patiënten en medewerkers. De aantallen blijven toenemen terwijl we een steeds duidelijker beeld krijgen van de gevolgen van dit vreselijke bombardement.

Artsen Zonder Grenzen veroordeelt de afschuwelijke bombardementen op het ziekenhuis van Kunduz, waar op dat ogenblik veel personeel en patiënten aanwezig waren. Artsen Zonder Grenzen verduidelijkt dat alle partijen betrokken in het conflict, inclusief de overheden in Kabul én Washington, duidelijk geïnformeerd waren over de exacte locatie (GPS-coördinaten) van het ziekenhuis, het gastenverblijf, de bureaus en de medische post in Chardara (in het noordwesten van Kunduz).

Artsen Zonder Grenzen communiceert altijd over haar exacte locaties in de conflicthaarden met alle partijen. Ook hier gebeurde dit op regelmatige basis in de afgelopen maand, meest recent op 29 september.

Het bombardement bleef nog 30 minuten voortduren nadat de Afghaanse en Amerikaanse militairen in Kabul en Washington waren ingelicht. Artsen Zonder Grenzen vraagt dringend meer informatie over wat er precies gebeurd is, en hoe dit vreselijke voorval kon plaatsvinden.