Sociale media

  • NL
Open the menu

Afghanistan/Kunduz : ziekenhuis AZG deels vernield, zeker 3 medewerkers gedood


Op zaterdag 3 oktober, om 2u10 's ochtends is het chirurgisch ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Kunduz, Afghanistan zwaar beschadigd geraakt tijdens intense bombardementen. Minstens 3 medewekers van AZG werden gedood. We zitten nog zonder nieuws over dertig anderen.  Het medische team doet al het mogelijke om de veiligheid van de patiënten en het personeel te verzekeren.

Eerste hulp voor patiënten en medewerkers na de bombardementen
Eerste hulp voor patiënten en medewerkers na de bombardementen

"We zijn zwaar aangeslagen door deze aanval, door de dood van onze collega's en onze patiënten, en door het zware verlies voor het gezondheidssysteem in Kunduz", zegt Bart Janssens, directeur operaties bij Artsen Zonder Grenzen. "We hebben nog geen zekerheid over het totale aantal slachtoffers. Ons medisch team biedt de eerste hulp, verzorgt de patiënten en telt de doden. We vragen met klem aan alle strijdende partijen de veiligheid van de medische instellingen en het medisch personeel te respecteren."

Sinds het begin van de gevechten op maandag, heeft Artsen Zonder Grenzen 394 gewonden opgenomen. Toen de luchtaanval deze ochtend plaatsvond, waren er 105 patiënten aanwezig in het ziekenhuis, samen met hun begeleiders, net als meer dan 80 Afghaanse en internationale medewerkers.

Het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen is het enige gezondheidscentrum in zijn soort in het noordoosten van Afghanistan, en biedt gratis chirurgische traumazorg. Het verzorgend personeel van AZG helpt iedereen die medische noden heeft, zonder onderscheid van etnie, godsdienst of politieke overtuiging.

Artsen Zonder Grenzen begon in 1980 te werken in Afghanistan. In Kunduz, net als in de rest van het land, bieden Afghaanse en internationale medewerkers medische kwaliteitszorg. Artsen Zonder Grenzen ondersteunt het ministerie van Volksgezondheid in het ziekenhuis Ahmad Shah Babab in het oosten van Kabul, de materniteit  Dasht-i-Barchi in het westen van de hoofdstad, net als het ziekenhuis van Boost, in Lashkar Gah in de provincie Helmand. In Khost, in het oosten van het land, beheert Artsen Zonder Grenzen ook een kraamkliniek. De projecten van Artsen Zonder Grenzen in Afghanistan worden uitsluitend gefinancierd door privé-geld, de organisatie aanvaardt geen enkele vorm van overheidsfinanciering.