Afghanistan: behandeling gewonden na bomexplosie in Kunduz
Artsen Zonder Grenzen ontving 37 mensen in haar chirurgisch ziekenhuis, meteen na een grote ontploffing in de hoofdstad van de provincie Kunduz in Noord-Afghanistan gisterenmiddag. Dertien van hen waren zo zwaar gewond dat ze bij aankomst al overleden waren.
"De ontploffing vond plaats vlakbij het ziekenhuis. Minuten later kwamen de patiënten al toe", zegt Anna Halford, AZG-verantwoordelijke in Kunduz. "Omgaan met dergelijke situaties is een race tegen de klok."
Veertien patiënten werden gestabiliseerd, behandeld en naar huis gestuurd. Negen anderen werden opgenomen in het ziekenhuis voor verdere verzorging. Een van hen stief later op de operatietafel. De meeste patiënten hadden verwondingen door de ontploffing, zoals breuken, hoofd- en buikwonden.
"Op zo'n moment stellen wij onmiddellijk een mass casuality plan in werking. Dit stelt het medisch personeel in staat om snel patiënten te identificeren en voorrang te geven aan hun medische noden, gebaseerd op enkele cruciale tekenen", zegt Anna Halford.
Artsen Zonder Grenzen runt dit chirurgisch ziekenhuis in Kunduz sinds augustus 2011, en biedt chirurgische spoedzorg en behandelingen voor mensen die gewond zijn geraakt in het conflict, en voor mensen die levensbedreigende verwondingen hebben. Honderden mensen werd sinds de opening al behandeld in het ziekenhuis.
In alle plaatsen waar Artsen Zonder Grenzen werkt in Afghanistan is het verboden wapen te dragen om de veiligheid van de patiënten te waarborgen.
Artsen Zonder Grenzen werkt ook in het Ahmed Shah Baba-ziekenhuis in Kabul, en in het Boost-ziekenhuis in Lashkar Gah, de hoofdstad van de provincie Helmand. In beide locaties biedt Artsen Zonder Grenzen gratis medische zorg in alle afdelingen van de ziekenhuizen. Artsen Zonder Grenzen plant haar materniteit in de provincie Khost te heropenen nadat ze haar activiteiten daar had stopgezet eerder dit jaar.
Voor haar werk in Afghanistan gebruikt Artsen Zonder Grenzen uitsluitend privégiften. Overheidssteun wordt niet aanvaard.