Sociale media

  • NL
Open the menu

Afghanistan: Artsen Zonder Grenzen opent chirurgisch ziekenhuis in Kunduz


Terwijl het geweld in het noorden van Afghanistan in alle hevigheid voort woedt, heeft Artsen Zonder Grenzen een chirurgisch ziekenhuis met 55 bedden geopend in de noordelijke provincie Kunduz. Het ziekenhuis opende de deuren op 29 augustus en levert chirurgische spoedzorg en medische opvolging voor mensen die levensgevaarlijk gewond zijn.

© Olof Blomqvist/MSF

Met de gevechten in Kunduz vielen er het afgelopen jaar veel gewonden door ontploffingen, granaatscherven en geweerschoten. Deze gewonden hebben dringend deskundige chirurgische zorgen nodig. Het nieuwe ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen is het enige traumacentrum van zijn soort in het noorden van Afghanistan, en is uitgerust met een spoedafdeling, twee operatiekwartieren, een afdeling intensieve zorgen en het nodige materiaal voor röntgenfoto's en een laboratorium. Er zijn aparte afdelingen voor mannen en vrouwen.
De diensten van Artsen Zonder Grenzen zijn helemaal gratis voor wie aan de opnamecriteria voldoet, dus ook voor wie door geweld of door een ongeluk gewond raakt. “Het enige etiket dat we gebruiken is ‘patiënt’”, aldus Dorian Job, medisch coördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Afghanistan. “Elke gewonde heeft recht op medische zorgen. Wij maken geen verschil tussen burgers of strijders.”
Op alle locaties waar Artsen Zonder Grenzen in Afghanistan werkt, zijn wapens streng verboden om de veiligheid van de patiënten te verzekeren. Het is van essentieel belang dat niemand in een medisch gebouw gewapend is, want zo zou een medische instelling een militair doelwit kunnen worden. Artsen Zonder Grenzen doet ook uitsluitend beroep op privéfinanciering voor haar werk in Afghanistan en aanvaardt van geen enkele overheid financiële steun.
Het is de plicht van alle partijen in een conflict om de relevante regels van de internationale humanitaire wetgeving te respecteren en zeker de regels met betrekking tot de bescherming van en respect voor medische structuren, medisch personeel en patiënten.
Teams van Artsen Zonder Grenzen zijn ook al aan de slag in het Ahmed Shah Baba-ziekenhuis in het oosten van Kaboel, en in het Boost-ziekenhuis in Lashkargah, in de provincie Helmand. Op beide locaties biedt Artsen Zonder Grenzen gratis medische zorgen en werkt de organisatie op elke afdeling van het ziekenhuis.