Sociale media

  • NL
Open the menu

Afghanistan: Artsen Zonder Grenzen behandelt slachtoffers bomexplosie in Kunduz


Volgend op een bomexplosie in de hoofdstad van de Noord-Afghaanse provincie Kunduz, heeft Artsen Zonder Grenzen veertien patiënten behandelt in haar chirurgisch ziekenhuis. De explosie vond plaats zaterdagmiddag, in de buurt van een markt in het centrum van Kunduz. Teams van Artsen Zonder Grenzen behandelden mensen met ernstige interne verwondingen, bloedingen en brandwonden.

Kunduz. © Olof Blomqvist/MSF-AZG
Kunduz. © Olof Blomqvist/MSF-AZG

 “Patiënten begonnen in ons ziekenhuis toe te komen binnen de vijf minuten na de ontploffing. Twee mensen waren zwaargewond en dienden onmiddellijk geopereerd te worden, de andere patiënten werden gestabiliseerd”, zegt Erwin Guillergan, AZG-coördinator van het ziekenhuis in Kunduz.

Artsen Zonder Grenzen opende het chirurgisch ziekenhuis in augustus 2011. Hier wordt dringende operatieve zorg verleent (inclusief postoperatieve behandelingen) voor mensen die in het conflict gewond zijn geraakt, en voor mensen die aan levensbedreigende verwondingen lijden.

Honderden patiënten werden sinds de opening al in het ziekenhuis behandeld.

In alle plaatsen waar Artsen Zonder Grenzen aan de slag is in Afghanistan, heerst een strikt “verboden wapens”-beleid, om de veiligheid van de patiënten te verzekeren.

Artsen Zonder Grenzen werkt ook in het Ahmed Shah Baba-ziekenhuis in Kabul en in het Boost-ziekenhuis in Lashkar Gah, hoofdstad van de provincie Helmand. Op beide plaatsen levert Artsen Zonder Grenzen gratis medische zorg in alle afdelingen van het ziekenhuis.

 Artsen Zonder Grenzen plant begin 2012 een materniteit te openen in de provincie Khost.

 Voor het werk in Afghanistan doet Artsen Zonder Grenzen uitsluitend beroep op privé-schenkingen. De organisatie aanvaardt geen overheidssteun.