Sociale media

  • NL
Open the menu

Afghanistan: Artsen Zonder Grenzen behandelt gewonden na demonstraties in Kunduz


Na gewelddadige protesten tegen de Koranverbrandingen op de luchtmachtbasis van Bagram in Afghanistan, zag Artsen Zonder Grenzen vijftig patiënten in haar ziekenhuis in de provincie Kunduz, in het noorden van het land.

Hôpital MSF de Kunduz. © Michael Goldfarb
© Michael Goldfarb

Sinds de verbrandingen vorige week gemeld werden, wordt er in heel Afghanistan gedemonstreerd. In Kunduz werden de protesten gisteren gewelddadig, toen manifestanten het VN-gebouw van de provincie probeerden te bestormen.


“Alles gebeurde heel snel. Het eerste uur nadat het geweld begon zagen wij bijna dertig patiënten. De toestand van de meesten was kritiek en ze hadden onmiddellijk verzorging nodig”, zegt Silvia Dallatomasina, medisch coördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Kunduz.


In het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen kwamen in totaal vijftig patiënten toe. 39 van hen werden in het ziekenhuis opgenomen. De meesten hadden schotwonden. Drie patiënten overleden aan hun verwondingen, de anderen werden gestabiliseerd en ter plaatse behandeld of naar een ander ziekenhuis overgebracht. Het chirurgische team van Artsen Zonder Grenzen voerde veertien operaties uit, tot een stuk in de nacht. Het ging onder meer om vasculaire chirurgie en de behandeling van breuken door schotwonden.


Artsen Zonder Grenzen beheert sinds augustus 2011 een traumaziekenhuis in Kunduz. Er wordt dringende chirurgische hulp geboden aan oorlogsgewonden en andere patiënten in levensgevaar. Sinds de opening van het ziekenhuis zijn er al honderden mensen behandeld. Het is het enige ziekenhuis in zijn soort in het noorden van Afghanistan.


Om de veiligheid van de patiënten te waarborgen heerst er een strikt wapenverbod op alle plaatsen waar Artsen Zonder Grenzen werkt in Afghanistan.
Andere teams van Artsen Zonder Grenzen in Afghanistan werken in het Ahmed Shah Baba-ziekenhuis in de hoofdstad Kaboel, en in het Boost-ziekenhuis in Lashkar Gah, de hoofdstad van de provincie Helmand. De teams werken er in alle afdelingen van het ziekenhuis en net zoals in Kunduz is de medische hulp van Artsen Zonder Grenzen er gratis. In 2012 plant Artsen Zonder Grenzen de opening van een ziekenhuis voor moeder- en kindzorg in de provincie Khost.


Voor haar werk in Afghanistan steunt Artsen Zonder Grenzen uitsluitend op private schenkingen, en neemt de organisatie van geen enkele overheid geld aan.