Sociale media

  • NL
Open the menu

Afghanistan: 22 gewonden binnengebracht in traumacentrum AZG na explosie in Kunduz


Na een bomexplosie zaterdag in het centrum van Kunduz-Stad ontving het traumaziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen 22 gewonden. Bijna allen hadden als gevolg van de ontploffing botbreuken en verwondingen aan hoofd, borstkas en buik opgelopen.

© AZG-MSF/Michael Goldfarb. Kunduz, 2012.
© AZG-MSF/Michael Goldfarb. Kunduz, 2012.

Vijf gewonden waren helaas op het moment van aankomst in het ziekenhuis reeds overleden. Van de zeventien overige patiënten verkeerden er elf in kritieke toestand, twee daarvan stierven op de operatietafel.

Toestroom familieleden

'Mensen spoedden zich naar ons ziekenhuis, voor nieuws over hun familieleden. Hoe begrijpelijk ook, het betekende wel dat ons ziekenhuis compleet overvol raakte en we besloten daarop tijdelijk de ingang te sluiten zodat onze staf de ruimte had om de gewonden te behandelen,' vertelt Aurelien Marechal, hulpcoördinator van Artsen zonder Grenzen in Kunduz.

Traumacentrum in Kunduz

Sinds augustus 2011 runt Artsen zonder Grenzen dit chirurgisch ziekenhuis in de noordelijke provincie Kunduz. Hier bieden we spoedeisende chirurgie en medische zorg voor mensen die levensgevaarlijke verwondingen hebben afgelopen. Het traumacentrum is uitgerust met een afdeling spoedeisende hulp, twee operatiekamers, een intensivecare-afdeling en röntgen- en laboratoriumfaciliteiten. Er zijn aparte afdelingen voor mannen en vrouwen. Ook bieden we revaliderende fysiotherapie en chirurgische hulp om de revalidatie te bevorderen. In 2012 zijn er 10.000 patiënten verzorgd in dit ziekenhuis.