Sociale media

  • NL
Open the menu

4 ziekenhuizen plus mobiele hulpposten in Syrië


Het conflict in Syrië woedt in alle hevigheid verder. Ondanks de enorme uitdagingen in het land heeft Artsen Zonder Grenzen er nu vier ziekenhuizen, worden de mobiele klinieken rond die ziekenhuizen stilaan uitgebreid, en is er een strategie om actief nieuwe projecten op te starten waar dat veilig is.

Ricardo Fernandez Sanchez/MSF. Syrie, 2013.
Ricardo Fernandez Sanchez/MSF. Syrie, 2013.

 Artsen Zonder Grenzen doet voor haar werk in Syrië enkel beroep op privéschenkingen, om politiek helemaal onafhankelijk te blijven.

Zowat 1,4 miljoen Syriërs zijn naar de buurlanden gevlucht, waar ze de toestroom amper aankunnen en de humanitaire respons de vraag tot hiertoe niet heeft kunnen volgen. Artsen Zonder Grenzen levert consultaties en hulpgoederen aan vluchtelingen in Irak, Jordanië, Libanon en Turkije.

Binnen Syrië worden de activiteiten van Artsen Zonder Grenzen zo snel als veilig mogelijk is, uitgebreid. Momenteel zijn die activiteiten echter nog beperkt tot vier plaatsen waar Artsen Zonder Grenzen kwalitatieve medische zorgen kan leveren. Terwijl Artsen Zonder Grenzen met Damascus blijft onderhandelen over toegang, kan de organisatie momenteel alleen werken in gebieden die in handen zijn van de oppositie.

Aleppo

In de buurt van Aleppo Hier worden in een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen elke maand meer dan 1.500 consultaties en zowat 70 operaties afgewerkt. Een ander team van Artsen Zonder Grenzen organiseerde een bloedbank (nu in handen van Syrische artsen) voor de ziekenhuizen rond Aleppo, en startte met een vaccinatiecampagne aangezien de normale vaccinaties door de oorlog een halt werden toegeroepen.

Idlib

In het gouvernement Idlib heeft Artsen Zonder Grenzen twee ziekenhuizen. “We staan permanent stand-by voor wanneer er plots enorm veel gewonden binnengebracht zouden worden, maar dat is niet onze belangrijkste taak," aldus Alex Buchmann, die onlangs projectleider werd in een van de ziekenhuizen.

"De medische diensten in de regio, die ondanks alles toch nog operationeel zijn, richten zich vooral op de gewonden van de oorlog. Voor wie een moeilijke zwangerschap doormaakt, mensen met chronische pijn, koorts of die gewoon ziek zijn, zijn onze ziekenhuizen en mobiele klinieken de enige oplossing geworden. Soms zijn er ook gewonden, maar er zijn altijd ziektes die behandeld moeten worden."

Het andere Artsen Zonder Grenzen-ziekenhuis in de regio beschikt over een gespecialiseerde chirurgie-afdeling, waar tot hiertoe 1.160 operaties werden uitgevoerd, vooral als gevolg van het geweld. Meer dan 2.800 mensen werden behandeld op de spoedafdeling, velen met brandwonden die ze opliepen door een ongeluk met een verwarmingstoestel of een kit waarmee thuis olie geraffineerd kan worden. Er wordt ook kinesitherapie voorzien na operaties, in het ziekenhuis of in een postoperatieve eenheid.

Artsen Zonder Grenzen bouwt momenteel ook aan 50 latrines en 50 douches om de hygiëne en watervoorziening in een vluchtelingenkamp te verbeteren. Er werd een vaccinatiecampagne op poten gezet voor kinderen jonger dan vijf: 3.300 kinderen werden ingeënt tegen polio, en 2.000 tegen mazelen.

Al-Raqqah

In het gouvernement Al Raqqah zijn door de gevechten en bombardementen in en rond de stad Al Raqqah tienduizenden mensen gevlucht naar dorpen in de buurt, die het al behoorlijk moeilijk hadden. Artsen Zonder Grenzen heeft al een 300-tal gevallen van mazelen gezien, een duidelijk teken dat de gezondheidszorg niet meer werkt. Het team van Artsen Zonder Grenzen is begonnen met consultaties in een gezondheidscentrum en start binnenkort ook met een kraamafdeling, behandeling voor chronische ziektes, een spoedafdeling en een interne verpleegkundige dienst.

De meeste Artsen Zonder Grenzen-teams zijn ook bezig met mobiele klinieken en bij sommige van de projecten wordt mentale gezondheidszorg aangeboden, wat na twee jaar conflict geen overbodige luxe is. Artsen Zonder Grenzen levert ook medische en hulpgoederen aan ziekenhuizen en klinieken aan beide zijden van het conflict in Syrië, waaronder Al-Raqqah, Damascus, Deir Ezzor, Deraa, Hama, Homs en andere gebieden.