Sociale media

Open the menu

1 jaar EU-Turkije deal: migranten en asielzoekers betalen met hun gezondheid

Eén jaar na het vluchtelingenakkoord tussen de EU en Turkije brengt Artsen Zonder Grenzen een rapport uit over de humanitaire gevolgen van de falende Europese vluchtelingenpolitiek. Artsen Zonder Grenzen roept de EU en de leiders van haar lidstaten op het roer om te gooien en het lijden van de mensen die vastzitten door dit akkoord snel te beëindigen.

Volgens de Europese Raad zou de deal die Turkije beloont ‘om de toevloed van migranten en asielzoekers af te remmen’ en ‘teruggestuurde migranten van Griekenland terug op te nemen’, migranten een alternatief bieden, waardoor ze hun leven niet meer op het spel hoeven te zetten. Een jaar later ziet Artsen Zonder Grenzen dat vrouwen, kinderen en mannen vastzitten in onveilige gebieden buiten Europa, waaruit ze niet kunnen vluchten. Als ze niet gevangen zitten in de overbevolkte hotspots op de Griekse eilanden, is hun enige optie om de uitzichtloze situatie te ontvluchten een levensgevaarlijkere smokkelroute naar Europa.  

Slechte gezondheid rechtstreeks gevolg van deal

“De deal heeft een rechtstreekse impact op de gezondheid van onze patiënten, en de groep kwetsbare mensen blijft groeien”, zegt psycholoog Jayne Grimes vanop het Griekse eiland Samos. “Deze mensen vluchtten voor extreem geweld, marteling en oorlog en hebben een gevaarlijke reis overleefd. Hun angst en depressie worden vandaag verder gevoed door het gebrek aan informatie over hun legale status en hun slechte leefomstandigheden. Ze verliezen de hoop op een veiligere en betere plek terecht te komen. Ik zie veel zelfmoordpogingen en zelfverminking.”

Stijging zelfmoordpogingen, psychoses en depressies

Uit het rapport “One Year on From the EU-Turkey Deal: Challenging the EU’s Alternative Facts” blijkt dat de psychologen van Artsen Zonder Grenzen op het Griekese eiland Lesbos bij 2,5 keer zoveel patiënten angst en depressie vaststellen en drie keer meer patiënten met een posttraumatisch stresssyndroom. Ook het aantal psychoses neemt toe en deze stijging gaat hand in hand met het stijgend aantal patiënten met ernstige trauma’s, zelfverminking en zelfmoordpogingen. Op Samos komen onze teams tot gelijkaardige conclusies.

Vluchtelingenpolitiek EU onmenselijk en niet efficiënt

Europese leiders geloven nog steeds dat hogere hekkens en strengere straffen voor wie naar Europa probeert te vluchten, anderen zullen afschrikken”, zegt Aurelie Ponthieu, migratie-expert van Artsen Zonder Grenzen. “Elke dag behandelen wij fysieke en psychologische kwetsuren die het rechtstreekse gevolg zijn van deze afschrikkingspolitiek. Dit beleid is niet alleen onmenselijk en onaanvaardbaar, het is ook niet efficiënt.”, aldus Ponthieu.

Artsen Zonder Grenzen, dat besloot geen fondsen meer te aanvaarden van de EU en haar lidstaten uit protest tegen de deal, herhaalt haar eisen: respect voor het recht om asiel aan te vragen, het openen van veilige en legale alternatieven voor mensen op de vlucht zoals hervestiging, relocatie, humanitaire visa, familiehereniging, maar ook werk -en studie visa als enige menselijke oplossing voor al de doden en het leed aan de Europese grenzen, op land en op zee.