Sociale media

  • NL
Open the menu

“In Gaza proberen we de meest dringende gevallen te behandelen”


Michele Beck leidt een medisch team van Artsen Zonder Grenzen. Ze beschrijft de situatie in het belangrijkste ziekenhuis van Gaza.

Het Al-Shifaziekenhuis in Gaza © Samantha Maurin
Het Al-Shifaziekenhuis in Gaza © Samantha Maurin

“In het Al-Shifaziekenhuis komen voortdurend gewonden toe. Ze komen toe in golven; met hoeveel ze dan zijn hangt af van de intensiteit van de bombardementen. Veel gewonden hebben meerdere trauma’s, brandwonden, of verwondingen door granaatscherven.

Dertig procent vrouwen, dertig procent kinderen

We zorgen voor hen, samen met het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Van onze patiënten hier in Al-Shifa denk ik dat zo’n dertig procent vrouwen zijn en dertig procent kinderen. Maar het is moeilijk om precieze gegevens bij te houden in deze chaos. En onze prioriteit is medische hulp.

De vorige nacht kregen we twee meisjes binnen op de spoedafdeling. Ze waren vier en zes jaar, en waren er allebei erg aan toe. Het zijn zussen en ze waren toevallig in de buurt van een plaats die gebombardeerd werd in het vluchtelingenkamp Jabaliya. Toen ze hier toekwamen, hadden ze meerdere verwondingen aan hun benen en hun gezicht, breuken, en verwondingen aan het hoofd en de borststreek.

Op hun leeftijd is de borststreek nog niet volledig gevormd en de explosie was zo krachtig dat hun longen zwaar beschadigd waren. Een hele nacht werden ze geopereerd, en vandaag kregen ze post-operatieve zorgen. Hun verwondingen zijn zo zwaar dat ik niet weet of ze het zullen overleven.

Palestijnse collega's

Wat ik wel zeker weet: er zijn teveel patiënten. We proberen de meest dringende gevallen te behandelen, de levens van de zwaarstgewonden te redden. Onze teams werken onophoudelijk. In het Al-Shifaziekenhuis hebben we zeven internationale medewerkers – chirurgen, anaesthesisten en verpleegkundigen – die in de spoedafdeling, het operatiekwartier en de brandwondenafdeling werken, samen met Palestijnse collega’s.

Het personeel van het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid levert goed werk: ze hebben ervaring met oorlogschirurgie en met de plotse instroom van grote aantallen gewonden. Een medewerker van Artsen Zonder Grenzen stabiliseert bijvoorbeeld een patiënt die dan geopereerd kan worden door een chirurg van het ministerie van Volksgezondheid; of hij wordt gestabiliseerd door een Palestijnse collega en wordt dan door één van onze chirurgen geopereerd. We verdelen het werk onder mekaar zoals dat het beste uitkomt."