Sociale media

Open the menu

Tanzanië

tanzanie
Jaar AZG begon te werken in het land
1993

Eind 2018 telde Tanzania 326.942 vluchtelingen uit Burundi en de Democratische Republiek Congo. De meerderheid van die vluchtelingen leeft verspreid over drie kampen: Nyarugusu, Nduta en Mtendeli.

In Nduta runnen we een ziekenhuis met 151 bedden en vier gezondheidsposten. Daarnaast organiseren we activiteiten in het kader van gezondheidspromotie via een netwerk van lokale zorgverleners. Enkele diensten voor ambulante patiënten zijn moeder- en kindzorg, voedselhulp, geestelijke gezondheidszorg en behandelingen voor slachtoffers van seksueel en gendergerelateerd geweld. In 2018 renoveerden we de operatiezaal en de sterilisatieruimte van het ziekenhuis in het nabijgelegen district Kibondo en schonken we gespecialiseerde apparatuur om levensreddende operaties mogelijk te maken voor de lokale bevolking en de vluchtelingen.

Malaria bleef een zeer groot gezondheidsprobleem in het kamp van Nduta, in het bijzonder gedurende het regenseizoen. We voeren al sinds 2016 een breed preventie- en controleprogramma rond malaria. We hebben daartoe biologische larvicides ingezet en op grote schaal met insecticide behandelde muggennetten van de tweede generatie uitgedeeld. Die maatregelen bleken doeltreffend te zijn. Het aantal gevallen in onze faciliteiten daalde in 2018 met meer dan de helft.

In maart bevestigden de overheden van Burundi en Tanzania en de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR hun engagement om de vrijwillige repatriëring van meer dan 70.000 Burundezen te versoepelen tegen het einde van het jaar. Voor velen is dat nog een bijkomende bron van onzekerheid.

Onze teams namen in Nduta een beduidende toename waar van geestelijke problemen onder vluchtelingen. Er werden hoofdzakelijk depressies en angststoornissen vastgesteld, maar ook psychiatrische stoornissen. Veel patiënten geven aan dat ze zich niet alleen hulpeloos voelen ten opzichte van hun onzekere toekomst, maar ook traumatische ervaringen hebben opgedaan en familieleden en vrienden hebben verloren.