Sociale media

Open the menu

Indonesië

Indonésie
Jaar AZG begon te werken in het land
2017

Artsen Zonder Grenzen lanceerde een nieuw programma met aandacht voor de gezondheidsbehoeften van adolescenten in Indonesië en reageerde in de loop van 2018 op tal van noodsituaties.

In februari startten we een nieuw programma in Pandeglang, in de provincie Banten, om de toegang tot gezondheidsdiensten voor adolescenten te verbeteren. Ons team werkte samen met lokale gezondheidswerkers, gaf opleidingen aan het personeel van het gezondheidscentrum en ondersteunde hen, bood gespecialiseerde kraamzorg, en volgde individuele gevallen op. We organiseerden ook informatieve activiteiten over gezondheidsdiensten voor adolescenten via scholen, op openbare evenementen en in een jeugdopleidingscentrum van Artsen Zonder Grenzen.

In Jakarta droegen we bij aan het gezondheidsscreeningsprogramma van het ministerie van Volksgezondheid en hielpen we reproductieve gezondheidsrichtlijnen op te stellen voor adolescenten op de archipel Thousand Islands, langs de noordkust van Indonesië.

In april organiseerden we een reeks opleidingssessies, workshops en ziekenhuisbezoeken om de aandacht te vestigen op methanolvergiftiging, een wijdverspreid probleem in Indonesië. Bovendien stonden we lokale dokters bij met specifieke richtlijnen over het beheer van de behandeling.

© Dirna Mayasari/AZG, oktober 2018.
© Dirna Mayasari/AZG, oktober 2018.

Noodhulpacties

In 2018 werd Indonesië door een reeks natuurrampen getroffen: aardbevingen op het eiland Lombok in juli en augustus, een aardbeving gevolgd door een tsunami en bodemvervloeiing in de stad Palu op het eiland Sulawesi in september, en de uitbarsting van de Krakatoa in december, die een tsunami veroorzaakte in de Straat Soenda.

Op Lombok en in Palu stuurden we noodhulpteams uit met deskundigen op het vlak van medische en geestelijke gezondheidszorg en water en sanitair om de nationale hulpdiensten te ondersteunen. In de Straat Soenda richtte de tsunami de grootste ravage aan in Pandeglang. Aangezien ons nieuwe gezondheidsproject voor adolescenten daar gevestigd was, slaagde ons team ter plaatse erin om onmiddellijk duurzame ondersteuning te bieden aan de lokale hulpverleners, met specifieke aandacht voor primaire gezondheidszorg, geestelijke gezondheidsbijstand en hygiëne voor alle ontheemden.