Sociale media

  • NL
Open the menu

Zuid-Sudan: patiënten geëvacueerd


Artsen Zonder Grenzen heeft 13 patiënten geëvacueerd uit Yuai in de deelstaat Jonglei in Zuid-Sudan. Ze waren afgelopen woensdag 11 januari zwaargewond geraakt bij gevechten tussen gewapende groepen in een regio bij Yuai.Chirurgie

De patiënten zijn overgebracht naar het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Nasir, waar ze een spoedoperatie ondergaan. De patiënten waren 5 vrouwen en 2 mannen met schotwonden. De overige 6 patiënten waren kinderen jonger dan 5 jaar, die mishandeld waren of ook schotwonden hadden.

Vrouwen en kinderen

‘Het is erg zorgelijk dat de meesten van de gewonden in deze laatste ronde van geweld vrouwen en kinderen zijn’, zegt landencoördinator José Hulsenbek van Artsen Zonder Grenzen. ‘Deze 13 patiënten hebben de nacht doorstaan, maar een aantal van de kinderen heeft ernstige verwondingen aan het hoofd. Hun toestand is nog steeds kritiek.’

Kliniek

Artsen Zonder Grenzen heeft een kleine kliniek in Yuai, dat op 2 uur rijden van de plaats ligt waar de gevechten plaatsvonden. Onze teams blijven de situatie volgen en als er meer zwaargewonden arriveren in Yuai, zullen zij ook worden overgebracht naar het ziekenhuis in Nasir.

Pibor

De laatste gevechten komen na een aanval op de stad Pibor eind december – begin januari, toen een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in die plaats werd geplunderd en verwoest. Op zondag 8 januari konden onze teams de medische activiteiten daar weer hervatten.

Neutraal

Artsen Zonder Grenzen heeft altijd volstrekt onpartijdig en neutraal in de verschillende gemeenschappen in Zuid-Sudan gewerkt. In 2011 werden 3 van onze faciliteiten het doelwit van aanvallen. We veroordelen dit soort aanvallen ten sterkste en blijven ons inzetten de bevolking van Jonglei met humanitaire en medische noodhulp bij te staan.