Sociale media

  • NL
Open the menu

Zuid-Sudan: Artsen zonder Grenzen schort werk Malakal op na nieuwe plunderingen


Artsen Zonder Grenzen schort haar activiteiten in Malakal, in de Zuid-Sudanese deelstaat Boven-Nijl, op nadat het woonterrein van de medische noodhulporganisatie geplunderd is. Duizenden mensen lopen hierdoor het gevaar geen toegang meer te hebben tot dringende medische zorg.

Zuid-Sudan © Phil Moore
Zuid-Sudan © Phil Moore


Zorg respecteren

Artsen Zonder Grenzen roept daarom alle strijdende partijen in Zuid-Sudan op de integriteit van haar voorzieningen en medewerkers te respecten en toegang tot zorg mogelijk te maken voor iedereen die het nodig heeft, ongeacht hun afkomst.

Gewapende mannen

‘Gewapende mannen kwamen gisteren tweemaal het Artsen zonder Grenzen woonterrein in Malakal op, plunderden en bedreigden ons team met fysiek geweld,’ zegt Arjan Hehenkamp, directeur van Artsen Zonder Grenzen. De organisatie veroordeelt de acties, die een krappe week na eerdere plunderingen in de plaats Bentui, in de deelstaat Unity, plaatsvonden.

Plunderingen en bedreigingen onacceptabel

‘Dit is volstrekt onacceptabel en brengt het werk van Artsen zonder Grenzen ernstig in gevaar,’ zegt Hehenkamp. ‘De veiligheid van hulpverleners moet gegarandeerd worden. We hebben geen andere keuze dan onze noodhulp in het ziekenhuis in Malakal tijdelijk op te schorten. Duizenden mensen zitten nu zonder dringend nodige chirurgische en basisgezondheidszorg. We maken ons daar grote zorgen om.’

Toenemende onveiligheid

Na de plunderingen en gevechten in Malakal werden er gisteren ruim 80 gewonden in het ziekenhuis behandeld. Daarnaast vluchtten veel bewoners naar het ziekenhuis. Door de toenemende onveiligheid en de vele plunderingen lijken ook honderden mensen de stad uit te vluchten.

Vluchtelingen op VN-basis

Door de hevige gevechten in het gebied zijn daarnaast talloze mensen gevlucht naar een VN-basis. Hier leven nu naar schatting 20.000 mensen. Artsen Zonder Grenzen bood deze mensen medische hulp, maar is daar door het geweld niet meer toe in staat. Een geplande vaccinatiecampagne kon niet doorgaan.

Eerdere gevechten

Na hevige gevechten in Malakal eerder in de week behandelde Artsen Zonder Grenzen sinds maandag 130 mensen met schotwonden. ‘We vrezen dat er veel meer gewonden zijn die geen toegang hebben tot medische hulp,’ zegt landencoördinator Raphael Gorgeu.

Artsen zonder Grenzen in Malakal

Artsen Zonder Grenzen werkt sinds 2002 in en rond Malakal. Voordat het conflict losbarstte, gaf de medische hulporganisatie zorg aan mensen met de tropische parasitaire ziekte kala-azar en hulp aan vluchtelingen uit buurland Sudan. Nadat het geweld oplaaide in december heeft Artsen Zonder Grenzen haar teams versterkt en richtte zij zich op chirurgische en postoperatieve zorg voor gewonden in het ziekenhuis en basisgezondheidszorg aan vluchtelingen op de VN-basis in de stad.

Artsen Zonder Grenzen werkt sinds 1983 in Zuid-Sudan. Op dit moment heeft de organisatie er 15 projecten in 9 deelstaten, waarbij 278 internationale medewerkers samenwerken met 2.890 Zuid-Sudanese medewerkers. Artsen Zonder Grenzen werkt in Agok, Aweil, Gogrial, Leer, Maban, Malakal, Nasir, Yambio, Lankien, Yuai en Yida. In Juba, Awerial, Malakal en Nimule runt zij noodprojecten.

Zuid-Sudan