Sociale media

  • NL
Open the menu

Zuid-Sudan: “We hebben de situatie kunnen verbeteren in Yida”Het werk van Artsen Zonder Grenzen levert tastbare resultaten op in het vluchtelingenkamp Yida. André Heller coördineert de hulpverlening van Artsen Zonder Grenzen in Zuid-Sudan en legt uit wat er verbeterd is, maar ook waarom de situatie ondanks de verbeteringen kritiek blijft.

© Antoine Prus/AZG-MSF. Yida, 2012.
© Antoine Prus/AZG-MSF. Yida, 2012.

 

“We hebben belangrijke vooruitgang geboekt. Tussen midden juni en midden juli lag de sterftegraad twee keer hoger dan de alarmdrempel. Nu is dat cijfer in het ziekenhuis teruggedrongen van 25% naar 2%. We behandelen meer patiënten nu, zo’n 3000 per week. We hebben het aantal plaatsen voor raadplegingen opgetrokken, dus kinderen nu sneller komen, voor ze ernstig ziek zijn.”

“Toch kunnen we niet zeggen dat de situatie in Yida onder controle is. Ten eerste omdat de helft van de kinderen bij wie we ondervoeding vaststellen, in het ziekenhuis opgenomen moet worden. De voornaamste doodsoorzaken zijn ook niet veranderd en het aantal patiënten met malaria is sterk toegenomen. Dat is logisch, in het midden van het regenseizoen, maar het wil zeggen dat we de strijd tegen malaria moeten opvoeren. Ondertussen blijven ook diarree en longontstekingen slachtoffers maken.”

“Artsen Zonder Grenzen heeft haar hulpverlening uitgebreid, voornamelijk door meer mensen ter plaatse te sturen en het aantal ziekenhuisbedden op te trekken van 40 naar 100. Het aantal internationale medewerkers is verviervoudigd. We hebben ook geïnvesteerd in de voorziening van drinkwater, we leveren nu 80.000 liter zuiver drinkwater. We hebben ook jerrycans verdeeld, omdat we zagen dat de vluchtelingen vuile jerrycans hadden, waarmee mogelijk ziektes verspreid kunnen worden, en er waren ook niet genoeg – nog steeds niet.”

“Er blijven elke dag nieuwe mensen aankomen, op de vlucht voor het geweld en de voedselproblemen. Elke week zijn er duizend nieuwe vluchtelingen. We weten niet precies hoeveel mensen er nu in Yida verblijven, maar we schatten tussen de 50.000 en de 65.000.”

“De eerste stap is gezet: we hebben het sterftecijfer kunnen terugdringen. Maar we zullen nog maandenlang hard moeten werken, want de toestand blijft hier in Yida kritiek voor de vluchtelingen.”