Sociale media

  • NL
Open the menu

Ziekenhuizen in Centraal-Afrikaanse Republiek aangevallen


Artsen Zonder Grenzen roept alle partijen in het huidige conflict in de Centraal-Afrikaanse Republiek toe te laten dat gewonden en zieken, zonder onderscheid, ongehinderd levensreddende medische hulp kunnen krijgen en te stoppen met het geweld tegen burgers, patiënten en medisch personeel. Aanleiding voor deze oproep van Artsen zonder Grenzen is een aanval in het Amitié ziekenhuis in hoofdstad Bangui waarbij doden zijn gevallen.

Stedelijk ziekenhuis in Bangui, 9 december 2013. © Samuel Hanryon/AZG
Stedelijk ziekenhuis in Bangui, 9 december 2013. © Samuel Hanryon/AZG

De golf van geweld in Bangui sinds 5 december treft ook de medische voorzieningen. Donderdag waren staf en patiënten in het Amitié-ziekenhuis in Bangui getuige van ter plaatse uitgevoerde executies door gewapende mannen.

"Die dag zagen onze teams een twaalftal lijken voor het ziekenhuis liggen," vertelt Rosa Crestani, noodhulpcoördinator van Artsen Zonder Grenzen. Vanwege de onveilige situatie durft het ziekenhuispersoneel er niet meer te werken. Een aantal van de gewonden zijn overgebracht naar het lokale, openbare ziekenhuis en een deel van de staf is daarnaartoe gegaan om het team daar te versterken. Er zijn nog een aantal patiënten gebleven, maar het Amitié ziekenhuis kan niet langer functioneren.

Ook in het stedelijke ziekenhuis is de situatie zeer gespannen. Zowel patiënten, hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen als medisch personeel van de overheid zijn bedreigd en onder druk gezet. Onze teams moesten meerdere malen patiënten te hulp schieten die lastig gevallen werden met gewapende mannen.

"We blijven onze hulp verlenen, maar dit geweld is onacceptabel en is een ernstige overtreding van het internationale humanitaire recht. Het tast de medische zorg aan en vertraagt de hulp aan mensen die dat acuut nodig hebben," aldus coördinator Thomas Curbillon. "Ook betekent dit dat vele gewonden geen hulp durven te zoeken in medische voorzieningen. Hulpverlening zoals wij dat zien – neutraal, onpartijdig en onafhankelijk – kan met al deze bedreigingen en geweld niet goed geboden worden."