Sociale media

Open the menu

Diepe verontwaarding na dood medewerker in CAR

Artsen Zonder Grenzen veroordeelt in de sterkst mogelijke termen het ombrengen van een chauffeur en de hinderlaag in de Centraal-Afrikaanse Republiek, waarbij onze collega omkwam.

Op woensdag 18 mei werd een konvooi van twee voertuigen van Artsen Zonder Grenzen in Kouki, 82 kilometer ten noorden van de stad Bossangoa, door gewapende mannen gedwongen te stoppen. In de voertuigen bevonden zich naast de teamleden ook patiënten.

Het team werd gedwongen uit te stappen en op de grond te gaan liggen. De overvallers stalen hun persoonlijke bezittingen en de medische voorraden. Tijdens het incident, dat ruim 40 minuten duurde, werd een van de chauffeurs doodgeschoten.

Kogels afgevuurd

‘Het is absoluut onacceptabel dat een team van gezondheidswerkers en hun patiënten werden aangevallen’, zegt Michelle Chouinard, landencoördinator van Artsen Zonder Grenzen in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

‘Het is nog veel afschuwelijker dat één van onze collega werd gedood tijdens deze gewelddadige actie. Het team van Artsen Zonder Grenzen en de patiënten werden langdurig bedreigd, waarbij kogels dicht bij hun hoofden werden afgevuurd en herhaaldelijk werd gedreigd dat ze zouden worden omgebracht.’

Diepbedroefd

Als gevolg van deze aanslag ziet Artsen Zonder Grenzen zich gedwongen om de activiteiten in het gebied op te schorten, totdat zij voldoende veiligheidsgaranties krijgt om haar medische en humanitaire werk weer te hervatten. ‘Humanitaire werkers horen gespaard te worden van geweld’, zegt Chouinard.

Artsen Zonder Grenzen is geschokt en diep bedroefd door dit ernstige veiligheidsincident. We brengen ons oprechte medeleven over aan de nabestaanden van onze collega.

Ons werk in de Centraal-Afrikaanse Republiek

Sinds 1997 biedt Artsen Zonder Grenzen gratis medische zorg in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Het land is nog steeds in de greep van een voortdurende medische crisis. Het geweld dat in 2013 oplaaide, heeft dat nog verslechterd. 72 procent van de medische voorzieningen is beschadigd of verwoest. Artsen Zonder Grenzen heeft in respons op deze crisis haar inspanningen verdubbeld tot 17 projecten in het hele land. Eén op de vijf inwoners is gevlucht, binnen het land of naar buurlanden.