"Ze kwamen met één doel: moeders vermoorden"
Op dinsdag 12 mei werd onze materniteit in het ziekenhuis van Dasht-e-Barchi in Kaboel, Afghanistan op gruwelijke wijze aangevallen. De voorbije dagen werd het ons duidelijk dat deze opzettelijke aanval op de kraamkliniek het doel had om moeders in koelen bloede te vermoorden. "Ik ben de dag na de aanval teruggegaan. En wat ik zag was een systematische schietpartij op de moeders", zegt Frederic Bonnot, landcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Afghanistan. "Ze gingen de kamers één voor één af en schoten de vrouwen in hun bed neer. Het was methodisch. Overal in de muren zaten kogelgaten, overal lag bloed op de vloer, onze voertuigen werden uitgebrand en de ramen kapot geschoten."
Officiële cijfers melden dat er 24 mensen zijn gedood en minstens 20 gewond, de grote meerderheid van hen patiënten. Wij kunnen bevestigen dat 26 moeders op het moment van de aanval in het ziekenhuis waren opgenomen. Tien moeders konden net op tijd gaan schuilen in safe rooms. Van de vrouwen die niet konden vluchten, werd geen enkele gespaard. Elf moeders werden koelbloedig vermoord, drie van hen lagen nog in de verloskamer met hun pasgeboren baby. Vijf anderen raakten gewond. Onder de doden bevinden zich ook twee jonge jongens en een Afghaanse vroedvrouw. Twee pasgeboren baby's raakten gewond, één werd met spoed naar een ander ziekenhuis overgebracht met een schotwonde in zijn been.
De aanval is nog niet opgeëist, ook naar het aantal daders is het nog gissen. Wel is geweten dat de aanval omstreeks 10u ’s ochtends begon. Via de hoofdingang baanden ze zich volgens onze medewerkers rechtstreeks een weg naar de kraamafdeling. Daarna barstte de hel los. Vier uur lang. De patiënten en het personeel dat naar de safe rooms was kunnen vluchten zeggen dat elke kamer werd beschoten en dat ze explosies konden horen. "We zijn in shock. We weten dat deze regio in het verleden al werd aangevallen, maar dit? Niemand kon geloven dat ze een materniteit zouden aanvallen. Ze kwamen echt om de moeders te doden. Dit land is helaas gewend aan gruwelijke gebeurtenissen”, zucht Bonnot. "Maar wat er dinsdag is gebeurd, is niet te beschrijven."