Sociale media

  • NL
Open the menu

Voedsel raakt op in Tsjaad, ziekten verspreiden zich


Voedsel en water zijn schaars in de stad Biltine, in het oosten van Tsjaad. Sommige mensen hebben enkel nog voedsel voor twee weken over, aldus Kodjo Edoh, arts en landencoördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Tsjaad.

© Andrea Bussotti/AZG-MSF
© Andrea Bussotti/AZG-MSF

De ondervoeding onder kinderen stijgt enorm; in Biltine is 1 op de 4 kinderen onder vijf jaar acuut ernstig ondervoed. Daarnaast kampt het land ook nog met uitbraken van mazelen en meningitis. De combinatie ondervoeding en ziekten is extra gevaarlijk. Artsen Zonder Grenzen heeft in Tsjaad in totaal meer dan 3700 ondervoede kinderen behandeld en heeft grootschalige vaccinatieacties tegen meningitis opgezet, met als doel 640.000 mensen te bereiken.

Saheldroogte

Zelfs in een 'goed' jaar in Tsjaad moeten mensen een strijd leveren om voldoende voedsel te verkrijgen tijdens het hongerseizoen, de magere periode tussen april en september. Duizenden kinderen raken dan ondervoed. De algemeen heersende verwachting is dat 2012 geen goed jaar zal zijn. Vorig jaar diende de regen zich in het geheel niet aan en de prijzen van voedsel klimmen.

Volgens het Tsjadische ministerie van Landbouw zijn de prijzen met een kwart gestegen in vergelijking tot 2011. In Tsjaad, net zoals de andere landen in de Sahel-regio, geldt dat er niet meer nodig is dan een ondergemiddelde regenval of bovengemiddelde voedselprijzen om delen van het land in een ernstige voedselcrisis te storten.

Wereldvoedselprogramma nodig

De inwoners van Tsjaad staan nu pas aan het begin van het hongerseizoen en zien nu al de bodem van hun voedselvoorraden in zicht komen. "Veel gezinnen hebben nog niet eens voedsel voor een halve maand over en hebben het aantal maaltijden dat ze per dag kunnen hebben, verminderd," vervolgt Kodjo Edoh. Hij vindt het belangrijk dat het Wereldvoedselprogramma snel met algemene voedseldistributie start in Biltine. "We moeten voorkomen dat de overige driekwart van de kinderen ook ondervoed raken. De noodzaak voor deze voedselhulp is ernstig en acuut."

Mazelen en ondervoeding

In grote delen van Tsjaad is er nauwelijks gezondheidszorg, waardoor mensen met name kwetsbaar zijn voor ondervoeding en uitbraken van besmettelijke ziekten. Ook in het hulpproject  van Artsen Zonder Grenzen in het zuidoostelijke Am Timam, stijgen de ondervoedingscijfers snel, versterkt door een mazelenuitbraak. "Van januari tot en met maart alleen al hebben we in Am Timam 1.600 ondervoede kinderen opgenomen, dat is bijna het dubbele van vorig jaar. De mazelenuitbraak verergert de situatie: kinderen met mazelen hebben een nóg grotere kans ondervoed te raken."

Meningitisuitbraak

In 12 districten verspreid door Tsjaad is een toename in meningitis gemeld; 7 districten hebben officieel een meningitisuitbraak verklaard, waaronder Am Timam. Tot nu toe zijn er in het land 3.190 mensen met meningitis gerapporteerd, waarvan 145 zijn overleden. Artsen Zonder Grenzen heeft vaccinatieacties in Oum Hadier, Moissala, Massakory en Lere opgezet met als doel 640.000 mensen tussen de 1 en 30 jaar te bereiken. Extra teams behandelen patiënten en voeren medisch materiaal aan. Hiermee hoopt Artsen Zonder Grenzen te voorkomen dat de situatie nog erger wordt.