Sociale media

  • NL
Open the menu

Toename malaria in Tsjaad: AZG start noodhulpoperatie


Artsen Zonder Grenzen is een noodhulpoperatie gestart in het zuidoosten van Tsjaad. In het ziekenhuis en gezondheidsposten in de omgeving van de stad Am Timan zijn er begin augustus veel meer mensen met malaria dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar, vooral kinderen onder de 5 jaar behoren tot de ernstigste gevallen. 7 tot 8 van alle patiënten in het ziekenhuis en gezondheidsposten hebben malaria. Artsen Zonder Grenzen heeft in de maand augustus 14.021 gevallen van malaria geteld.

© Kevin Hill/MSF
© Kevin Hill/MSF


Artsen Zonder Grenzen heeft een extra medisch team ingezet voor de behandeling van malaria. Dit team ondersteunt lokale gezondheidsposten: zij trainen overheidspersoneel dat deze posten bemant, voorzien hen van sneltesten voor malaria, malariamedicijnen en andere medische benodigdheden om zieken te behandelen en met vastlegging van gegevens om zo de epidemiologische ontwikkeling te kunnen volgen.

Malariakliniek, voorlichting en muskietennetten

Ook heeft Artsen Zonder Grenzen een speciale malariakliniek opgezet bij het ziekenhuis in Am Timan. In deze kliniek behandelden zij in 2 weken tijd al ruim 1.400 patiënten. Mensen die ernstige complicaties hebben, worden opgenomen in het ziekenhuis zelf voor intensieve verpleging. Ook staat een distributie van muskietennetten en een voorlichtingscampagne in de omgeving op stapel.

Mensen sterven thuis

'Ons doel is om ervoor te zorgen dat malaria bij mensen snel wordt gediagnosticeerd en behandeld, en dat mensen met ernstige malaria snel een juiste behandeling kunnen krijgen. Want veel mensen die niet in de stad wonen, hebben maar beperkte toegang tot medische zorg. Daardoor sterft het merendeel thuis,' aldus Jason Mills, landencoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Tsjaad. De 8-jarige Salimata had geluk, een team van Artsen Zonder Grenzen kwam naar haar dorp. Na een sneltest die binnen 15 minuten uitslag geeft, kreeg zij een 3-daagse medicijnenkuur en is zij inmiddels beter. 'Zonder Artsen zonder Grenzen was Salimata gestorven, net zoals vele andere kinderen in ons dorp,' aldus haar moeder.

Tot het einde van het regenseizoen

'Hoewel malaria veel voorkomt in Tsjaad, overstijgt het aantal besmettingen alle ramingen. De hoeveelheid diagnostische en behandelingsvoorraden zijn bij lange na niet genoeg om deze stijging aan te kunnen,' licht medisch coördinator Cristina Mach van Artsen Zonder Grenzen in Tsjaad toe. Artsen Zonder Grenzen is van plan de noodhulpoperatie tot het eind van het regenseizoen, eind november, uit te voeren.