Sociale media

  • NL
Open the menu

Tsjaad: Tienduizenden vluchtelingen in onmenselijke omstandigheden


Sinds begin januari zijn tienduizenden mensen uit Darfur in Sudan op de vlucht geslagen naar buurland Tsjaad. Het ontbreekt hen nog steeds aan drinkwater, onderdak en gezondheidszorg.

Een team verzorgt vluchtelingen in een kamp net buiten Tissi. © Max Gertler/AZG
Een team van Artsen Zonder Grenzen verzorgt vluchtelingen in een kamp net buiten Tissi. © Max Gertler/AZG. Tissi, 2013.

Tot Artsen Zonder Grenzen een project opzette in Tissi, Tsjaad, was er geen functionerend ziekenhuis. Nu hebben we een gezondheidscentrum, een gezondheidspost en bovendien mobiele hulpposten. Er werden al consulten gedaan voor meer dan 4700 patiënten, zowel vluchtelingen als lokale inwoners. Meer dan 200 kinderen werden behandeld voor ondervoeding, en 24% van alle ziekenhuisopnames is voor verwondingen als gevolg van geweld.

“We zijn erg ongerust over de mensen die we niet kunnen bereiken in kampen in Tsjaad”, zegt Tom Roth, die de projecten van Artsen Zonder Grenzen in Tsjaad leidt. “Zij zijn nog steeds blootgesteld aan geweld, en krijgen geen hulp.”

Maar Artsen Zonder Grenzen maakt zich ook zorgen om de verslechterende toestand voor 22.000 Tsjadiërs die eerder de omgekeerde beweging maakten en naar Darfur vluchtten voor het geweld in Tsjaad. Zij krijgen maar heel beperkte hulp.

Artsen Zonder Grenzen heeft haar hulpverlening uitgebreid, met de verdeling van noodhulpkits, het bouwen van latrines en bedeling van drinkwater. Maar de situatie blijft kritiek.

“Nu het regenseizoen begint, zou het gebrek aan zuiver water, hygiëne en latrines kunnen leiden tot de uitbraak van ziektes, zoals cholera” zegt Jason Mills van Artsen Zonder Grenzen in Tsjaad. “We zien ook steeds meer ondervoeding en de beperkte voedselhulp zal dat nog verergeren, vrezen we.”

Artsen Zonder Grenzen zal daarom minstens tot eind november actief blijven, tot het regenseizoen afgelopen is.