Sociale media

  • NL
Open the menu

Vluchtelingenkampen Ethiopië overspoeld door slagregens


Het Lietchuor-vluchtelingenkamp in het zuidwesten van Ethiopië lijkt door de aanhoudende regens inmiddels op een meer met eilandjes. 40.000 vluchtelingen uit Zuid-Sudan verblijven in het kamp. Het Ethiopische bureau voor vluchtelingenzaken ARRA en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR hebben besloten om het kamp te sluiten en een betere locatie te vinden.

Het vluchtelingenkamp van Lietchuor is ondergelopen. © Joseph Keenan/AZG
Het vluchtelingenkamp van Lietchuor is ondergelopen. © Joseph Keenan/AZG


Poelen

Ook in de doorgangskampen Pagak en Pamdong in de regio Gambella heeft het regenseizoen grote schade aangericht, maar Lietchuor is er het ergste aan toe. Het kamp ligt op een vlak terrein waar het regenwater in grote poelen blijft staan. De nieuwe tukuls (lemen hutten) van de vluchtelingen zijn compleet overstroomd. Een nieuwe, hoger gelegen weg is het enige overgebleven bewoonbare gedeelte en sommige vluchtelingen hebben daar tentjes opgezet. Anderen hebben het kamp verlaten en honderden vluchtelingen schuilen bij inwoners van nabijgelegen dorpjes of in kerken.

Latrines

Tijdens de meest recente slagregens van 24 augustus, die gepaard gingen met een hevige storm, werden veel onderkomens omvergeblazen. De haastig gebouwde latrines in het kamp overstroomden en een aantal stortte volledig in.

Gespaard

De kliniek van Artsen Zonder Grenzen bleef gelukkig gespaard. Het gezondheidscentrum, met 107 bedden, een kraamafdeling en een voedingskliniek in aparte tenten, functioneert nog.

Verhoging

“Voordat het regenseizoen begon, hebben we 100 vrachtwagens met aarde laten komen, om de kliniek op een verhoging te bouwen”, zegt logistiek coördinator Suzanne Ceresko. “Toch moeten we nog op iedere dag dat het regent het water wegpompen rond onze tenten.”

Bomen

Een nieuwe locatie voor de vluchtelingen vinden, is nu cruciaal. Het terrein mag niet kwetsbaar zijn voor overstromingen en er moeten bomen staan om schaduw te kunnen bieden tijdens de verzengende temperaturen in het droge seizoen. De bomen zorgen ook voor brandhout waarmee de vluchtelingen kunnen koken. Tenslotte moet de nieuwe plek ook geen veiligheidsrisico’s opleveren voor de vluchtelingen. De plaatsen die de autoriteiten tot nu toe hebben aangewezen, voldoen niet aan die criteria. 

Vaccinatiecampagne

De teams van Artsen Zonder Grenzen staan klaar om medische zorg te bieden aan de vluchtelingen zodra ze op een goede nieuwe plek zijn gehuisvest. Ondertussen gaan we door met het bieden van zorg in Lietchuor, waar we vooral patiënten met malaria en luchtweginfecties zien, maar waar hepatitis E en jicht ook een probleem zijn. Tussen eind mei en eind augustus werden 354 gevallen van hepatitis E en jicht ontdekt. De huidige sanitaire omstandigheden zullen een grote impact hebben op de gezondheid van de bevolking. Er zijn gelukkig geen gevallen van cholera gezien. Op 23 augustus hebben we een vaccinatiecampagne tegen de ziekte afgerond, waarbij meer dan 39.000 mensen werden ingeënt.

Storm

De recente storm heeft ook huisgehouden bij de plaats Itang in Gambella. De dijk daar die onze kliniek met 120 bedden moest beschermen, werd versterkt door onze teams, maar hield het toch niet. De kliniek, die werd bezocht door vluchtelingen en de bevolking van de regio, kan niet langer functioneren. De 35 patiënten die er werden verpleegd, zijn overgebracht naar andere tenten of naar medische voorzieningen van andere organisaties.

Oplossingen

Toegang tot medische zorg is essentieel voor de vluchtelingen in de regio Gambella, en er moeten zo snel mogelijk oplossingen worden gevonden om ervoor te zorgen dat medische zorg beschikbaar is in de kampen voor iedereen die daar behoefte aan heeft.
 
Naast Lietchuor werkt Artsen Zonder Grenzen ook in de kampen Kule en Tierkidi, waar we naast medische zorg ook zorgen voor water- en sanitaire voorzieningen.