Sociale media

  • NL
Open the menu

Vervalste geneesmiddelen in toeleveringsketen in Kenia


Op 5 en 7 september stelden teams van Artsen Zonder Grenzen kwaliteitsproblemen vast bij de aidsremmer Zidolam-N. Verpleegkundigen merkten verkruimeling en verkleuring van de tabletten op. Nu blijkt dat het om namaakmedicijnen gaat.


Van zodra de verpleegkundigen de kwaliteitsproblemen opmerkten, bracht Artsen Zonder Grenzen het Keniaanse ministerie van Volkgezondheids, de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) en andere internationale organisaties op de hoogte. Artsen Zonder Grenzen plaatste de geneesmiddelen in quarantaine en de nagemaakte leveringen werden teruggestuurd naar de verdeler.

Vorige week werd bevestigd dat deze medicijnen namaakversies waren waren van geneesmiddelen waarvan de WGO de kwaliteit garandeert. De nepgeneesmiddelen waren aangekocht via een verdeler die gecertifieerd is door de Kenya Pharmacy and Poisons Board.

“Artsen Zonder Grenzen neemt dit incident erg ernstig. We doen er alles aan om onze patiënten te informeren en de juiste medische opvolging te geven”, zegt Alexandra Vandenbulcke, medisch coördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Kenia.

Artsen Zonder Grenzen neemt contact op met de patiënten die nagemaakte geneesmiddelen hebben gekregen en zorgt voor nieuwe, correcte medicatie. Indien nodig volgt er een aangepaste opvolging en een andere behandeling.

Artsen Zonder Grenzen hecht het grootste belang aan de kwaliteit van haar geneesmiddelen. Precies daarom gebruikt de organisatie de door de WGO gekwalificeerde aidsremmers. Artsen Zonder Grenzen eist dan ook een onderzoek naar de manier waarop de nagemaakte medicijnen in de toeleveringsketen terecht zijn kunnen komen.