Sociale media

Open the menu

Kenia, Dadaab vluchtelingencomplex: humanitaire situatie zal dieptepunt bereiken

In Dagahaley, één van de drie vluchtelingenkampen in het Dadaab-vluchtelingencomplex in Kenia, is er een sterke toename in ziekenhuisopnames van kinderen die ernstig ondervoed zijn door de verslechterende humanitaire omstandigheden in de overvolle kampen

Vluchtelingenkamp vanuit helikopterzicht
Het vluchtelingencomplex van Dadaab - Hagadera, Dagahaley en Ifo - behoort tot de oudste vluchtelingenkampen ter wereld. Sinds de oprichting in 1991 heeft Dadaab verschillende golven Somalische vluchtelingen opgevangen die in de loop van de jaren het geweld, de wijdverspreide onveiligheid en de droogte ontvluchtten, juli 2019, ©Arjun Claire

In 2022 behandelde Artsen Zonder Grenzen (AZG) een recordaantal van 12.007 patiënten, de overgrote meerderheid hiervan waren kinderen, op de kinderafdeling en in het therapeutisch voedingscentrum (ITFC) in Dagahaley. Dit is een stijging van 33% ten opzichte van het vorige jaar. Parallel met de alarmerende toename van het aantal opnames van kinderen, is er ook een geleidelijk stijgende trend in het percentage acute ondervoeding (GAM) onder kinderen in het kamp Dagahaley.

Toenemend aantal vluchtelingen en te weinig financiële middelen: humanitaire hulp schiet tekort

Door verschillende complexe factoren verergert de humanitaire situatie in Dagahaley en komt de gezondheidszorgcapaciteit in het kamp onder druk te staan. Sinds eind oktober 2022, heeft een aanhoudende cholera-uitbraak de vluchtelingenkampen en de gemeenschappen in de districten Garissa en Wajir in haar greep. Door een verlammende droogte en een langdurig conflict blijven mensen in de Hoorn van Afrika op zoek naar voedsel en water. En omwille van de beperkte financiële middelen schiet humanitaire hulpverlening tekort, waardoor er nog meer druk op de gezondheidszorgcapaciteit komt te staan. Hierdoor vergroot de kloof tussen de sectoren water, sanitaire voorzieningen en hygiëne (WASH), voeding, gezondheid en bescherming. 

De vooruitzichten voor de vluchtelingen dit jaar zijn zorgwekkend. Het Bureau van de Verenigde Naties voor de coördinatie van humanitaire zaken voorspelt een zesde opeenvolgend mislukt regenseizoen van maart tot mei 2023. De omvang en de ernst van de humanitaire noodsituatie in de Hoorn van Afrika zullen hierdoor alleen maar toenemen. Daarnaast maken humanitaire actoren zich ook zorgen over de verwachte bezuinigingen op de financiering van vluchtelingen. Zij zullen daarom gedwongen worden om activiteiten verder terug te schroeven, terwijl de behoeften juist snel zal toenemen. 

AZG roept donoren op om snel financiële steun te bieden.

Dit is cruciaal om te voldoen aan de toenemende behoefte aan levensnoodzakelijke hulp en bescherming.

Grootschalige aanpak is nodig om escalatie te vermijden

AZG heeft, in coördinatie met de gastgemeenschap en humanitaire actoren, haar noodhulp opgevoerd tot buiten de uitgebreide gezondheidszorg in het kamp Dagahaley. AZG heeft twee medische posten geopend, 50 latrines gebouwd, twee watertanks geplaatst en plastic zeilen en vloermatten uitgedeeld aan ongeveer 800 pas aangekomen gezinnen die aan de rand van het kamp wonen. Ondanks onze inspanningen om de meest kwetsbare vluchtelingen die aan de rand van het Dagahaley-kamp wonen te helpen, moet de huidige humanitaire crisis in Dadaab dringend op grote schaal worden aangepakt om verdere achteruitgang te voorkomen. 

De VN-vluchtelingenorganisatie (UNHRC) heeft een beroep gedaan op donoren om middelen vrij te maken voor de heropening van IFO 2, dat initieel in 2018 werd gesloten. IFO 2 heeft een opvangcapaciteit voor 80.000 mensen, en zal zo vluchtelingen uit de overvolle kampen opvangen in de aanloop naar het droge seizoen. Naar verwachting zullen er immers meer mensen hun weg naar Dadaab vinden. 

Als er geen financiële steun van de donoren komt en er geen dringende maatregelen worden voorzien, kan de toestroom van vluchtelingen de crisis doen kantelen boven het niveau dan wat de humanitaire organisaties met de huidige toegewezen middelen aankunnen. 

De vluchtelingen in Dadaab zitten al 30 jaar vast in een langdurige noodsituatie. De prioriteit is om te reageren op de toenemende behoeften in de kampen, maar het is evenzeer van vitaal belang om duurzame oplossingen voor de vluchtelingen te vinden. Dit is bovendien verankerd in het Keniaanse wettelijke kader, met name de vluchtelingenwet van 2022, aangezien de effectieve toepassing ervan in Dadaab niet aan de orde is.

Ik doe een gift