Sociale media

  • NL
Open the menu

Verschrikkelijk incident in Tigray

Op dinsdag 23 maart waren drie van onze medewerkers getuige van een verschrikkelijk incident in de regio Tigray, Ethiopië. Een medisch team van drie was op weg van Mekele naar Adigrat, in één van onze duidelijk gemarkeerde auto's.  Achter onze auto reden toevallig twee mini-busjes, met vrouwen en mannen aan boord. Toen onze auto en de twee busjes plots een troep Ethiopische soldaten kruisten,  werden alle auto's prompt tegengehouden. Op die plek had kort daarvoor een hinderlaag plaatsgevonden op een militair konvooi. Onze medewerkers zagen dat er inderdaad auto's in brand stonden en konden lichamen zien liggen op de grond.

De soldaten dwongen meteen alle passagiers uit de minibusjes. De mannen werden gescheiden van de vrouwen, die weg mochten vluchten. Kort daarna werden minstens vier mannen onder de passagiers ter plekke geëxecuteerd. Ons team mocht een tijd later het incident verlaten. Even verderop werd onze auto opnieuw tegengehouden en onze chauffeur geslagen en met de dood bedreigd. Uiteindelijk mocht de chauffeur weer in het voertuig stappen en kon het team terugkeren naar Mekele.

Ons team is veilig, maar in shock. We roepen alle gewapende partijen op om tijdens het conflict ten allen tijde burgerlevens en medisch personeel te beschermen.