Sociale media

Open the menu

Van Oost naar West: twee AZG-treinen evacueren oorlogsslachtoffers van het front naar de veiligheid

De oorlog woedt al sinds 2014 (in de provincies Donetsk en Luhansk) en bereikte in februari 2022 een escalatiepunt, toen Russische troepen meerdere steden in Oekraïne aanvielen, wat leidde tot de grootschalige oorlog die we vandaag kennen.

Er wordt geschat dat 7,8 miljoen mensen Oekraïne zijn ontvlucht en dat binnen Oekraïne meer dan 6,5 miljoen mensen ontheemd zijn door de oorlog. 

Voordat de oorlog het escalatiepunt bereikte in februari 2022, waren er al  medische teams van Artsen Zonder Grenzen (AZG) werkzaam in Oost-Oekraïne met verschillende medische activiteiten, zoals de HIV- en tuberculoseprogramma's. Maar in februari 2022 moesten deze activiteiten opgeschort worden en concentreerde de teams van AZG zich op nieuwe urgenties die de escalatie van de oorlog vereiste. 

3 AZG-medewerkers zijn op het perron te zien naast medische trein
Het medische treinteam van AZG bereidt zich voor om patiënten aan boord van de trein te brengen in Pokrovsk, Oost-Oekraïne, mei 2022 ©Andrii Ovod

Twee gewone treinen werden omgebouwd tot gespecialiseerde medische treinen 

Veel Oekraïense gezondheidswerkers werken in moeilijke omstandigheden in ziekenhuizen bij de frontlinie. Daarbij is de toegang tot medische zorg voor mensen in het oorlogsgebied beperkt doordat het gezondheidssysteem enorm is aangetast en veel ziekenhuizen overbelast zijn. Daarom ontwikkelden we in samenwerking met het Oekraïense ministerie van Volksgezondheid en de Nationale Spoorwegen twee medische treinen. 

Deze treinen evacueren patiënten uit ziekenhuizen die te maken krijgen met een grote toevloed van oorlogsslachtoffers, naar ziekenhuizen met meer capaciteit en verder weg van de frontlinie.

3 AZG medewerkers verzorgen patiënt op trein
Het medisch team in de intensive care unit (ICU) van de medische trein van AZG bewaakt en stabiliseert een ernstig gewonde patiënt tijdens de reis van Pokrovsk, Oost-Oekraïne, naar Lviv, in het westen van Oekraïne. De reis duurt ongeveer 20 uur, mei 2022 © Andrii Ovod
  • Eén trein biedt medische basiszorg en kan tot 50 patiënten vervoeren.
  • De tweede trein kan ongeveer 26 patiënten vervoeren, maar is uitgerust voor intensieve zorg (ICU) voor patiënten in een ernstige toestand.  

In 2022 hebben de twee medische treinen samen:

79 reizen gemaakt en;
2.558 patiënten vervoerd

Tussen januari en midden februari 2023 hebben de treinen al 216 patiënten vervoerd, tijdens 11 ritten. 

AZG personeel op de trein
Een deel van het medisch team van AZG  bereidt zich voor op de opname van patiënten in de stad Zaporizhia, april 2022 ©AZG

Uit welke delen is de trein voor intensieve zorg opgemaakt?

Deze trein bestaat uit een intensive care eenheid, een rijtuig dat zuurstof genereert voor de patiënten en een generator om alle medische apparaten die nodig zijn om de gezondheid van de patiënten te controleren. 

Hoelang duurt de trein reis?

De treinreis duurt meestal +/- 24 uur. Er is kwalitatieve medische en verpleegkundige zorg nodig om de gezondheid van de patiënten aan boord te waarborgen. Het medische personeel moeten kunnen reageren wanneer de toestand van de patiënt achteruitgaat tijdens de reis. 

Soms zijn er ook familieleden en verzorgers van de patiënten aan boord en daar is een speciale wagon voor voorzien. 

Afbeelding van de verschillende medische wagons
© AZG

Hoe wordt dit gecoördineerd? 

Momenteel zijn de treinen de enige veilige manier om grote aantallen ernstig gewonden mensen te vervoeren, doordat de wegen omwille van de gevechten te gevaarlijk zijn. Er is een medisch team van 15 tot 18 verpleegkundigen en artsen aan boord.

De patiënten worden opgehaald bij treinstations in het oosten (meestal Dnipro, Kharkiv, Pokrovsk en Zaporizhzhia) om ze 20 tot 30 uur later naar grote referentieziekenhuizen in het westen te brengen in plaatsen als Lviv, Ternopil en Uzhhorod. 

Kaart van Oekraïne

Elke reis is anders en elke rit heeft andere type patiënten

Er is een systeem opgezet met het ministerie van Gezondheid, waarbij er geïdentificeerd wordt welke ziekenhuizen in het oosten dringend patiënten moeten evacueren naar de referentieziekenhuizen in het westen. Verder krijgt het AZG-team basisinformatie over de patiënten die moeten worden overgebracht. 

De oorlogsomgeving verandert echter snel en AZG-teams weten vaak pas zeker welke patiënten ze zullen meenemen wanneer ze aankomen bij een treinstation in het oosten. 

De meeste patiënten zijn gevlucht uit of gewond geraakt in gebieden die rechtstreeks door bommen en beschietingen worden aangevallen; zoals Bakhmut, Dnipro, Kharkiv, Lysychansk, Sievierodonetsk, of uit steden die door Rusland worden bezet, zoals Mariupol. 

 

2 AZG medewerkers bekijken medicatie op de trein
Een deel van het medisch AZG team op de trein, bereidt zich voor op de opname van patiënten in de stad Zaporizhia, april 2022 © AZG 

De slachtoffers die geëvacueerd worden, zijn een weerspiegeling van het oorlogsgeweld 

Sinds het begin tonende verwondingen van de patiënten het rauwe geweld van de oorlog. We hebben mensen overgebracht en verzorgd met oorlogsverwondingen zoals granaatscherfwonden, open breuken, acuut hoofdtrauma en meervoudige amputaties, onder wie kinderen en ouderen. 

De verwondingen tonen de omvang van het lijden dat mensen in Oekraïne wordt aangedaan. 

patiënten op de medische trein
De AZG-evacuatietrein vervoert mensen uit het oosten van Oekraïne naar ziekenhuizen verder weg van de frontlinie, oktober 2022 ©Hussein Amri

De oorlog is onvoorspelbaar en vraagt om een flexibele en tegelijk adequate respons 

Door het forse fluctuerende karakter van de oorlog, veranderen de medische humanitaire noden continu. Het is cruciaal om hierop te blijven inspelen. 

De twee medische treinen zijn het resultaat van een samenwerking met lokale autoriteiten en partners, om op een innoverende manier hulp te kunnen bieden aan slachtoffers van de oorlog. Het is daarom essentieel voor Artsen Zonder Grenzen om te blijven innoveren zodat zoveel mogelijk mensen de nodige zorg krijgen.

 

Steun Artsen Zonder Grenzen en help ons vernieuwende tools te ontwikkelen om slachtoffers van de oorlog bij te staan

Ik doe een gift

Ik deel dit artikel: