Sociale media

  • NL
Open the menu

Tsjaad: voedselcrisis is voorbij, maar ondervoeding blijft een probleem


De inwoners van het district Biltine, in het oosten van Tsjaad, worden elk jaar weer getroffen door een voedselcrisis. Artsen Zonder Grenzen startte er in april een voedingshulpprogramma. Onze noodhulp redt levens, maar de onderliggende oorzaken moeten aangepakt worden om het structurele ondervoedingsprobleem te verhelpen.

© Florian Lems
© Florian Lems

Sinds april hebben we 3500 ernstig ondervoede kinderen behandeld, waarvan er 1200 weer op de been zijn. Ruim 500 kinderen moesten opgenomen worden in het ziekenhuis in de stad Biltine voor intensieve zorg. De piek van de voedselcrisis lijkt achter de rug nu de oogsten worden binnengehaald.

‘We zijn op de goede weg,’ zegt Marcus Bachmann, projectcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen. ‘Sinds juni is het aantal kinderen dat we in behandeling hebben, afgenomen van 1300 naar 1000 in september. Maar elk week zien we nog steeds gemiddeld 200 nieuwe ondervoede kinderen. Dat is erg veel.’

Mobiele medische teams van Artsen Zonder Grenzen bezoeken elke week de 11 afgelegen gezondheidsposten in de regio. In de gezondheidsposten wordt elk kind gewogen, gemeten en onderzocht. Moeders van ondervoede kinderen krijgen een weekvoorraad mee van speciale hulpvoeding: een kant-en-klare pasta van pinda’s en melk die essentiële vitaminen en mineralen bevat.

We zien ook veel zieke kinderen, die onmiddellijk medische zorg nodig hebben. Zij zijn bijvoorbeeld uitgedroogd door diarree, omdat er geen schoon drinkwater is.

De tweejarige Kadidja is een van de patiënten die we behandelden. ‘Het is een slecht jaar, net als vorig jaar,’ zegt Kadidja’s moeder Maryoma. ‘Thuis kan ik haar alleen gierstpap geven, ik heb geen geld voor melk of fruit. Mijn dochter was erg zwak, maar dankzij de speciale voeding sterkt ze nu weer aan.’

Artsen zonder Grenzen is de enige medische hulporganisatie die in het gebied werkt. We zetten ons voedingshulpprogramma voort tot begin december. Daarmee is de piek van de voedingscrisis van dit jaar het hoofd geboden, maar zijn de problemen op de lange termijn niet opgelost. ‘Het is mogelijk dat dezelfde gebieden waar we nu werken volgend jaar weer getroffen worden door een voedselcrisis,’ zegt Stefano Argenziano, landencoördinator voor Artsen zonder Grenzen. ‘Het is zaak om in Tsjaad de noodhulp voor te zijn.’

Artsen Zonder Grenzen heeft in Tsjaad ook voedingsprogramma’s in Am Timan, Massakory, Yao, Abu Deia en Bokoro. In totaal behandelden we dit jaar al 21.282 ondervoede kinderen.