Sociale media

Open the menu

Tekort aan levensbelangrijke medicijnen dreigt in Zuid-Sudan

Er moet onmiddellijk actie ondernomen worden om het ernstige tekort aan cruciale medicijnen in Zuid-Sudan aan te pakken. Dat stelt Artsen Zonder Grenzen vandaag in een open brief aan internationale donorlanden en de humanitaire gemeenschap.

Internationale donorlanden zorgden tot juni 2015 voor de financiering, de inkoop en de levering van essentiële medicijnen in Zuid-Sudan. Dat deden zij middels het Emergency Medicines Fund (EMF). Artsen Zonder Grenzen waarschuwde herhaaldelijk dat het terugtrekken van deze steun van donorlanden zou leiden tot een ernstig tekort aan zorg. Toch werd het EMF niet vernieuwd en werd er ook geen alternatief aangedragen.

Minder medicatie, meer patiënten

‘De bevolking van Zuid-Sudan lijdt al ruim twee jaar onder een verschrikkelijke oorlog,’ zegt Dr. Joanne Liu, internationaal voorzitter van Artsen Zonder Grenzen. ‘Het tekort aan cruciale medicijnen zorgt voor een extra medische noodsituatie die voorkomen had kunnen worden.’

Artsen Zonder Grenzen ziet nu dat klinieken in Zuid-Sudan kampen met grote tekorten aan medicijnen, ook in plaatsen die minder getroffen zijn door het aanhoudende conflict. De medische gevolgen zijn overduidelijk: in 2015 behandelde Artsen Zonder Grenzen meer malariapatiënten dan ooit in het land.

Nieuwe ziekte-uitbraken

Velen zochten medische hulp bij Artsen Zonder Grenzen nadat zij ernstig ziek waren geworden, omdat zij in hun omgeving niet aan medicijnen konden komen. De afgelopen jaren is de bevolking getroffen door meerdere grote ziekte-uitbraken, niet alleen malaria, maar bijvoorbeeld ook cholera.

‘Het nieuwe regenseizoen komt eraan en dus ook nieuwe ziekte-uitbraken,’ stelt Dr. Liu. ‘Deze situatie is niet door één organisatie op te lossen. Maar gezamenlijke inspanningen blijven uit. We roepen alle donorlanden, hulporganisaties en autoriteiten daarom op om samen te werken en zo een grotere medische crisis te voorkomen.’

Artsen Zonder Grenzen heeft 17 hulpprojecten in Zuid-Sudan.

In 2015 gaven medische teams hulp aan ruim 800.000 mensen in het land. Artsen Zonder Grenzen krijgt geen medicijnen via het Emergency Medicines Fund.