Sociale media

Open the menu

Syrie: Ook bombardementen op ziekenhuizen in Damascus

Terwijl de wereld toekijkt op de ramp die zich afspeelt in Aleppo, bombarderen de Syrische regering en haar bondgenoten ook de gebieden rond Damascus die onder controle zijn van de oppositie steeds intensiever.

Daar worden belangrijke ziekenhuizen geraakt door luchtaanvallen en raketvuur. Heel Oost-Aleppo is ondertussen een doelwit geworden.

Damascus

Op de avond van 3 oktober werden kraamafdeling en het laboratorium van het Rif Damascus ziekenhuis in Oost-Ghouta, in Douma, geraakt door raketten, met veel schade tot gevolg. Deze afdelingen waren onmisbaar voor het functioneren van dit ziekenhuis. 

In de nacht van 5 oktober werd het Khan el Shih Ziekenhuis in het zuid-westen van Damascus volledig vernietigd. Vier bommen en een twintigtal raketten sloegen in op het hospitaal en de directe omgeving. Twee medewerkers en twee patiënten werden daarbij gedood, elf anderen raakten levensbedreigend verwond. 

Nog in de nacht van 5 oktober sloegen ook bommen in op de twee belangrijkste ziekenhuizen in het noorden van Damascus, in Qudsaya en Hameh. Bij de inslagen op het Qudsaya-ziekenhuis raakten vijf patiënten gewond, waarvan twee ernstig.

Het ziekenhuis zelf kon blijven functioneren ondanks de schade. Op hetzelfde moment liet een helicopter ook een bom vallen nabij het Hameh ziekenhuis. Het raakte beschadigd, maar er vielen geen gewonden.

“Dit is een nieuw hoofdstuk in de reeks schendingen van het international recht in de Syrische oorlog”, zegt Brice de le Vingne, directeur operaties bij Artsen Zonder Grenzen. “Het niet bombarderen van medische zorg is een basisprincipe van het international recht en we zullen ons blijven uitspreken als medische zorg zelf het slachtoffer is van conflict.”

Aleppo

In Oost-Aleppo vinden de zwaarste bombardementen plaats sinds de start van de oorlog in Syrië. Toegang tot medische zorg is zeer beperkt en hulp zoeken is gevaarlijk. Sinds juli zijn er minstens 23 aanvallen geweest op ziekenhuizen in Oost-Aleppo, en de afgelopen twee weken zijn er volgens het Directoraat van Volksgezondheid (dat alleen bevestigde sterfgevallen bijhoudt) minstens 377 mensen omgekomen door de bombardementen.

De twee belangrijkste chirurgische ziekenhuizen zijn elk vijfmaal geraakt bij luchtaanvallen. Eén ervan heeft daardoor de deuren moeten sluiten.

De nog functionerende ziekenhuizen in Oost-Aleppo kunnen de stroom aan oorlogsgewonden nauwelijks aan. Mensen sterven er letterlijk op de vloer. In een gebied waar nog ongeveer 250.000 mensen wonen, zijn slechts zeven medici die oorlogsgewonden kunnen opereren.

De mensen in Oost-Aleppo zijn door de belegering volledig afgesloten van de buitenwereld en hebben een groot gebrek aan basismiddelen. Het tekort aan brandstof heeft ook gevolgen voor ziekenhuizen en ambulances. ‘Heel Oost-Aleppo is een doelwit geworden,’ zegt operationeel manager Pablo Marco. ‘Het leven van de mensen is een hel geworden.’