Sociale media

Open the menu

Syrië: burgerslachtoffers bij zware aanvallen in regio’s Damascus en Homs

Door intensieve aanvallen in gebieden nabij de Syrische steden Damascus en Homs zijn de afgelopen weken veel mensen gewonden geraakt. Zo werden er vrijdag meerdere luchtaanvallen uitgevoerd op Oost-Ghouta, een gebied met belegerde dorpen nabij Damascus. Medisch personeel in het gebied maakt melding van veel slachtoffers, onder wie veel vrouwen en kinderen.

Honderden gewonden

Door Artsen zonder Grenzen ondersteunde medische voorzieningen in Oost-Ghouta en Al-Waer (een belegerde gemeenschap bij Homs) spreken over grote aantallen doden en gewonden. Ziekenhuizen in Oost-Ghouta berichten over 261 gewonden en 30 doden sinds 17 november; het ziekenhuis in Al-Waer bericht over 100 gewonden en 13 doden op één dag van intense bombardementen. Medische voorzieningen en ziekenhuispersoneel werden ook getroffen. Zo werden er in Oost-Ghouta drie ambulances en de ICU van een ziekenhuis geraakt en raakte een anesthesist gewond door een sluipschutter.

Scholen en woonwijken

Ook scholen en woonwijken worden getroffen bij de schijnbaar willekeurige luchtaanvallen waarbij burgers niet worden ontzien. In Oost-Ghouta is 43 procent van de gewonden en 60 procent van de dodelijke slachtoffers vrouw of kind onder 15 jaar. 

Alarm

‘Terwijl we ons blijven uitspreken over de catastrofale situatie in Oost-Aleppo, slaan we ook alarm over de situatie in andere gebieden,’ zegt medisch manager Anja Wolz van Artsen zonder Grenzen. ‘Donderdag werden er twee scholen geraakt in Oost-Ghouta, toen de kinderen net naar huis gingen een het einde van de schooldag. Op één na waren alle gewonden vrouwen en kinderen. We maken ons ernstig zorgen om het lot van burgers die gevangen zitten in deze conflictgebieden. Als de bombardementen en gevechten niet gestopt kunnen worden, dan zouden strijdende partijen op zijn minst moeten zorgen dat medisch personeel zijn levensreddende werk kan doen.’

Schuilen

De door Artsen zonder Grenzen ondersteunde medische voorzieningen melden dat burgers in de belegerde gebieden veelal in kelders schuilen uit angst voor bombardementen. Ambulances worden verspreid over een gebied geparkeerd, zodat zij niet tegelijk in een ambulancecentrale geraakt kunnen worden. Sommige ziekenhuizen raken ondertussen door hun voorraden heen. Artsen zonder Grenzen heeft drie voorzieningen met spoed voorzien van infuusvloeistof, antibiotica en verdovingsmiddelen. Momenteel worden 19 nieuwe bevoorradingen voorbereid.

Families gestorven

‘Er zijn ziekenhuizen die nog functioneren, maar we kunnen de stroom aan gewonden nauwelijks aan,’ zegt een in Oost-Ghouta werkzame arts die anoniem wil blijven. ‘De verwondingen van onze patiënten vereisen veelal complexe chirurgie – amputaties, met andere woorden. Er zijn veel kinderen bij. En we hebben enorm veel doden gezien; hele families zijn gestorven. Als dit zo doorgaat, moeten misschien hele gemeenschappen ondergronds gaan om te overleven.’