Sociale media

  • NL
Open the menu

Somalië: vluchtelingen Mogadishu hebben meer hulp nodig


De afgelopen drie maanden hebben meer dan 150.000 Somaliërs hun toevlucht gezocht in hoofdstad Mogadishu, op zoek naar voedsel en veiligheid. Naar schatting overschrijdt de totale bevolking van de stad nu meer dan 1 miljoen mensen, waarvan de helft binnenlandse vluchtelingen. Artsen Zonder Grenzen werkt op 11 locaties in de stad en biedt hulp.

© Martina Bacigalupo / Agence VU
© Martina Bacigalupo / Agence VU

Elke dagen komen nog steeds vluchtelingen toe. Het is echter nog steeds onveilig in de stad. Op 4 oktober kwamen er tientallen mensen om als gevolg van een bom op een vrachtwagen, en hoewel er meer hulporganisaties zijn gearriveerd is er nog steeds een tekort aan hulp voor de bevolking.

Sinds juli zijn mensen vanuit verschillende centraalgelegen regio’s, Bay-, Bakool-, Lager- en Midden-Shabelle, Mogadishu binnengestroomd. De meesten sluiten aan bij bestaande spontane nederzettingen, een klein aantal zijn erin geslaagd nog onbezette plekken in de stad te vinden. Ze hebben zelf onderkomens gemaakt van stukken hout en plastic. Op ongeveer 200 plekken in de stad is dit soort kampen te vinden.

‘Er wordt voedsel uitgedeeld, maar het is onvoldoende en onregelmatig,’ aldus Eymeric Laurent-Gascon, hulpcoördinator van Artsen Zonder Grenzen. ‘Sommige mensen hebben nog helemaal geen voedsel ontvangen sinds ze hier zijn en zijn afhankelijk van hulp van de mensen uit hun omgeving. Sommige hulporganisaties hebben voedingscentra opgezet met voedsel dat ze op de lokale markten hebben gekocht, wat ertoe leidt dat de voedselprijzen flink zijn gestegen. Als de prijzen nog hoger worden, kan het betekenen dat de hele bevolking uiteindelijk van voedselhulp van buiten afhankelijk wordt gemaakt.’

Artsen Zonder Grenzen beheert vier voedingsklinieken in de stad waar de kinderen die in kritieke toestand verkeren, worden verpleegd. Gedurende de maand september hebben hulpverleners daar bijna 500 kinderen intensieve zorg gegeven. Daarnaast geven zij voedingshulp via thuisbehandeling. Moeders kunnen bij twaalf poliklinieken en mobiele hulpposten een weekvoorraad van kant-en-klare therapeutische voeding krijgen. Die bestaat uit verrijkte pindapasta die de essentiële vitamines en mineralen bevat die jonge kinderen nodig hebben voor groei en ontwikkeling.

Daarnaast blijft mazelen een dreiging. Sinds augustus heeft Artsen Zonder Grenzen in de Somalische hoofdstad bijna 50.000 kinderen onder de 15 jaar tegen mazelen ingeënt. Maar er moeten nog veel kinderen ingeënt worden.

‘Er zijn meer humanitaire hulporganisaties aangekomen in de stad. Het is belangrijk dat iedereen samenwerkt om te bepalen wat de noden zijn van de mensen en die te lenigen. Tegelijkertijd moet iedereen waakzaam blijven. De aanval van 4 oktober is een vingerwijzing dat het nooit lang kalm blijft in Mogadishu,’ aldus Thierry Goffeau, coördinator voor Artsen Zonder Grenzen.