Sociale media

  • NL
Open the menu

Somalië: vaccinatiecampagne opgeschort na gevechten


Artsen Zonder Grenzen heeft haar vaccinatiecampagne tegen mazelen in de wijk Daynile van de Somalische hoofdstad Mogadishu stilgelegd. Op 20 oktober braken in die wijk, aan de rand van de stad, zware gevechten uit. Somalië heeft momenteel te lijden onder een zware mazelenepidemie.

© Martina Bacigalupo/Agence VU. Mogadishu, Somalia, 2011.
© Martina Bacigalupo/Agence VU. Mogadishu, Somalia, 2011.

Onze teams hebben de afgelopen twee maanden via andere campagnes al 60.000 kinderen gevaccineerd. De campagne die is stilgelegd zou drie weken duren. Ze was pas vijf dagen bezig en had nog maar 4.831 kinderen bereikt. Het doel was 35.000 kinderen tussen 6 maanden en 15 jaar in Daynile te vaccineren. Gevechten tussen de overgangsregering van Somalië en de Afrikaanse Unie enerzijds en Al-Shabaab anderzijds hebben de campagne voorlopig gestopt.

 “Samen met ondervoeding zijn de mazelen de voornaamste doodsoorzaak onder Somalische kinderen”, zegt Duncan McLean, programmadirecteur van Artsen zonder Grenzen voor Somalië. “Alleen vaccinaties kunnen de epidemie stoppen. We kunnen pas doorgaan met de campagne als de situatie weer veilig is. We zullen onze aanpak dan volledig moeten herzien, omdat veel mensen de onveilige wijken zijn ontvlucht. Tienduizenden vluchtelingen woonden in de kampen daar, velen al lange tijd. Sommigen waren pas aangekomen uit de gebieden die door de droogte waren getroffen.”

Tijdens de gevechten vielen ook veel gewonden. Op 20 en 21 oktober nam ons team in het Daynileziekenhuis 83 patiënten op die gewond waren geraakt door geweervuur of explosies. 41 van hen werden opgenomen en 11 operaties uitgevoerd.

Artsen zonder Grenzen ondersteunt al sinds augustus 2007 de afdeling spoedeisende hulp van het Daynileziekenhuis. Sinds april dit jaar behandelen we er ook ernstig ondervoede kinderen. Bij het uitbreken van de gevechten werden 24 kinderen in het ziekenhuis verpleegd. De meeste van de doodsbange moeders besloten met hun kinderen voor de gevechten te vluchten. Nog maar 6 kinderen worden nu verpleegd in het ziekenhuis.