Sociale media

  • NL
Open the menu

Somalië: meer dan 98.000 kinderen tegen mazelen ingeënt


Mazelen is een groeiende levensgevaarlijke vijand van ondervoede kinderen in Somalië. Sinds januari hebben hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen al 3.049 mazelenpatiënten behandeld.

© AZG/MSF, Mogadishu, 2011.
© AZG/MSF, Mogadishu, 2011.

Vooral als kinderen reeds verzwakt zijn, kan mazelen snel dodelijk zijn. Door de jarenlange oorlog, gebrek aan ontwikkeling en de ingestorte gezondheidszorg zijn kinderen in Somalië al jaren er niet ertegen ingeënt. Inmiddels heeft Artsen zonder Grenzen al meer dan 98.300 kinderen en volwassenen tegen mazelen gevaccineerd in Somalië en in de kampen met Somalische vluchtelingen in Kenia en Ethiopië. De helft hiervan, 50.000, in Somalië.

Mazelen en ondervoeding

‘Mazelen wordt via de lucht verspreid en de situatie in de overbevolkte kampen vormen de “ideale” broedplaats voor uitbraken. Ondervoede kinderen onder de 5 jaar zijn het meest ontvankelijk ervoor. Mazelen en ondervoeding bij elkaar tasten hun weerstand zó ernstig aan dat longontsteking en diarree hen net over het randje kunnen duwen. Daarom is het tijdens zulke noodsituaties enorm belangrijk om tegen mazelen in te enten en snel iedereen die aan mazelen lijdt te behandelen voordat bijkomende infecties de kans krijgen,’ aldus Susan Shepherd, voedingsdeskundige van Artsen Zonder Grenzen .

Ook volwassenen met mazelen

De lage vaccinatiegraad tegen mazelen, volgens schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie is dit 30 procent, betekent dat ook oudere kinderen en volwassenen mazelen krijgen, zoals Artsen Zonder Grenzen heeft vastgesteld. In en rond Marere, in Zuid-Somalië, is mazelen op verschillende plaatsen uitgebroken en ook in Mogadishu hebben onze hulpverleners gevallen van mazelen bevestigd. In een van de 3 Artsen zonder Grenzen voedingsklinieken in Mogadishu, lijdt meer dan de helft van de opgenomen kinderen ook aan mazelen. Zij worden geïsoleerd van de andere patiëntjes behandeld. De behandeling voor mazelen bestaat uit behandeling tegen de uitdroging als gevolg van diarree, antibiotica tegen bijkomende infecties, paracetamol tegen de koorts en vitamine A supplementen.

Ondervoeding

In Somalië zelf voert Artsen Zonder Grenzen in totaal 13 medische voedingsprogramma’s. Rond de 5.500 ernstig ondervoede kinderen krijgen speciale, therapeutische voeding. Bijna 500 kinderen die bovendien aan ernstige complicaties lijden worden intensief verzorgd in 8 voedingsklinieken. Ook biedt Artsen Zonder Grenzen hulp in vluchtelingenkampen in Kenia en Ethiopië waar honderdduizenden Somaliërs naartoe zijn gestroomd, op zoek naar voedsel en veiligheid. Bij elkaar hebben onze teams op dit moment 20.623 ernstige ondervoede kinderen en volwassenen onder behandeling en geven zij aanvullende voeding aan 12.173 mensen.