Somalië: AZG breidt activiteiten uit ondanks hindernissen
Door voorbije weken hebben teams van Artsen Zonder Grenzen geprobeerd om hun projecten uit te breiden, ondanks het geweld in Mogadishu en andere beperkingen. Het stijgend aantal ondervoede kinderen maakt immers duidelijk dat er meer hulp nodig is.
In totaal zijn nu 8.135 kinderen met ondervoeding behandeld door Artsen Zonder Grenzen in Somalië. 561 van hen waren zo ernstig ondervoed dat ze opgenomen moesten worden in het ziekenhuizen en intensieve zorg krijgen. Deze kinderen worden behandeld in speciale voedingscentra.
In de Somalische hoofdstad Mogadishu is zo’n voedingscentrum met zestig bedden geopend, waar op dit moment vijftig kinderen opgenomen zijn. Tegelijkertijd proberen mobiele teams de mensen te bereiken die in vluchtelingenkampen in en rond de stad verblijven. Sinds 8 augustus zijn ook al meer dan 11.000 kinderen ingeënt tegen mazelen, om het risico op een epidemie te verminderen. Ook een mogelijke uitbraak van cholera wordt nauw opgevolgd. In het centrum van Mogadishu is daarom een centra om cholerapatiënten te behandelen opgezet.
Buiten de hoofdstad had Artsen Zonder Grenzen op 18 augustus 319 kinderen opgenomen in voedingscentra in Marere, Dinsor, Beletweyne, Afgoye, Johwar en Guriel. Mobiele teams hebben in Marere en Guriel ook aan vluchtelingen voedselhulp gegeven. In Galcayo zijn nog eens 192 kinderen opgenomen.
Maar ondanks deze inspanningen blijft het moeilijk om een goed beeld te krijgen van de voedselcrisis in het zuiden van Somalië. Teams voeren nog steeds besprekingen om meer toegang te krijgen tot bepaalde regio’s. Duncan Mclean van Artsen Zonder Grenzen: “Het lijdt geen twijfel dat de situatie kritiek is, maar we hebben geen volledig beeld. Alleen van de plaatsen waar we zelf werken, kennen we de situatie precies.”
Artsen Zonder Grenzen is al twintig jaar één van de grootste verleners van gezondheidszorg in Somalië. Ondanks de moeilijkheden blijft het één van de weinige organisaties die medische diensten beheert in het zuiden van het land.