Sociale media

Open the menu

SOEDAN: verbod op vervoer van chirurgisch materiaal in Khartoem brengt honderden levens in gevaar

Chirurgie in Khartoem tijdens de gevechten

In door Rapid Support Forces (RSF) gecontroleerde gebieden van Khartoem geldt een verbod op het vervoer van levensreddende chirurgische voorraden naar ziekenhuizen. Het brengt de levens van honderden mensen – waaronder vrouwen en kinderen – in gevaar en moet onmiddellijk worden teruggedraaid.

Op 2 oktober vernam AZG van de Soedanese autoriteiten dat dit verbod sinds begin september van kracht is. De bedoeling van het verbod is verhinderen dat gewonde soldaten levensreddende zorg krijgen in de hoofdstad.

Een dergelijk verbod is niet alleen in strijd met het internationale oorlogsrecht – nochtans verklaarden de Soedanese strijdkrachten en de Rapid Support Forces in mei om dit te respecteren in de Jeddah-verklaring – maar zal ook dodelijke gevolgen hebben voor de levens van burgers, die evenmin behandeling zullen krijgen.

Het verbod is een meedogenloze tactiek die de komende weken waarschijnlijk de vermijdbare dood van honderden mensen in Khartoem zal veroorzaken. Twee derde van de operaties die we in het Turkse ziekenhuis uitvoeren, zijn keizersneden. Alleen al in de afgelopen twee maanden hebben we 170 van dergelijke operaties uitgevoerd – zonder deze procedure zouden veel van de vrouwen en hun pasgeboren baby’s zijn gestorven. Vrouwen die bevallen en een keizersnede nodig hebben, hebben in Khartoem al heel weinig opties tot hun beschikking. Als het verboden blijft om chirurgische benodigdheden naar ons ziekenhuis te brengen, hebben ze binnenkort helemaal geen keus meer.
door

Claire Nicolet

Hoofd noodhulp voor Soedan

 

Als het om oorlogsgewonden gaat, behandelt Artsen Zonder Grenzen mensen op basis van hun medische behoeften. Het is in strijd met de medische ethiek om iemand een levensreddende behandeling te weigeren – ongeacht of hij heeft gevochten of in kruisvuur is beland.

Toen de Gorro-markt in Khartoem werd gebombardeerd Op 10 september, kwamen 43 mensen om het leven; 60 mensen raakten gewond, onder wie vrouwen en kinderen. Zij werden behandeld in het Bashair Teaching Hospital. Vanwege het verbod moest AZG echter al in oktober stoppen met opereren in deze faciliteit. Het Turkish Hospital is nu een van de weinige faciliteiten in het zuiden van Khartoem met een volledig functionerende operatiekamer.

Minder dan een maand voorraden

Op 12 en 13 november heeft Artsen Zonder Grenzen 128 gewonden opgevangen in de spoedeisende hulp van dit Turkish Hospital, na twee “mass casualty events” (massale toestroom van gewonden). Er zijn al verschillende operaties uitgevoerd maar veel patiënten wachten nog steeds op chirurgie. Hierdoor zullen de voorraden in het ziekenhuis minder dan een maand strekken.

Tenzij meer voorraden aan het ziekenhuis geleverd mogen worden, zal ook de operatiekamer van het Turkish Hospital haar deuren moeten sluiten. Het lijdt geen twijfel dat het dodental van deze oorlog nog verder zal stijgen, omdat vrouwen, kinderen en mannen die levensreddende chirurgie nodig hebben, deze niet langer zullen kunnen krijgen.

Ook humanitair personeel gehinderd

Het verbod heeft niet alleen gevolgen heeft voor het transport van voorraden: ook humanitaire hulpverleners – inclusief medisch personeel – krijgen geen reisvergunningen. Hoewel er hierover geen officiële mededeling van de autoriteiten aan Artsen Zonder Grenzen is gedaan, kreeg geen enkel lid van de medische staf – Soedanees of buitenlands – sinds begin oktober toestemming om voor werk naar het zuiden van Khartoem te reizen. Ondanks dat de SAF tijdens de gesprekken in Jeddah beloofde om 90 vrachtwagens met hulpgoederen naar Khartoem te laten reizen, hebben tot nu toe geen konvooien hun bestemming bereikt. De reisvergunningen voor vrachtwagens van Artsen Zonder Grenzen blijven geblokkeerd.

Voorraden en personeel van Artsen Zonder Grenzen staan klaar in Wad Madani, op minder dan 200 km van Khartoum. De Soedanese strijdkrachten blokkeren actief de levering van medische zorg aan de bevolking van de hoofdstad. Hoewel veel afdelingen van de Soedanese regering, internationale organisaties en diplomatieke missies die betrokken zijn bij de Soedanese crisis op de hoogte zijn gesteld van het verbod, is er nog geen actie tegen het verbod ondernomen. Deze harteloze beslissing om vrouwen tijdens de bevalling te laten lijden en sommigen te laten sterven, als neveneffect van het onmenselijke beleid om gewonde strijders te laten doodbloeden, is gruwelijk en moet worden teruggedraaid.
door

Claire Nicolet

Hoofd noodhulp voor Soedan

 

AZG in Soedan

Artsen Zonder Grenzen werkt sinds 1979 in Soedan, en op dit moment in tien staten in Soedan, waaronder de stad en staat Khartoem, Al-Jazeera, de Witte Nijl, de Blauwe Nijl, de rivier de Nijl, Al Gedaref, West-Darfur, Noord-Darfur, Centraal-Darfur en Zuid-Darfur staat.

Artsen Zonder Grenzen-teams in Soedan behandelen mensen die gewond zijn geraakt tijdens de gevechten, waaronder ontploffingsverwondingen en schotwonden, behandelen overdraagbare en niet-overdraagbare ziekten, verlenen moeder- en kinderzorg, runnen mobiele klinieken op verzamelplaatsen voor ontheemden en ziekenhuizen in vluchtelingenkampen en zorgen voor water en sanitaire voorzieningen ondersteuning en ondersteuning van zorginstellingen door middel van donaties, prikkels voor personeel van het ministerie van Volksgezondheid, en training en logistieke ondersteuning. Artsen Zonder Grenzen zet ook het merendeel van de activiteiten voort die al vóór het begin van het conflict plaatsvonden.

De noodhulp van Artsen Zonder Grenzen in Soedan werkt met een budget van 76 miljoen euro voor 2023 en een team van 1.145 Soedanese medewerkers en 57 internationale medewerkers in Soedan. Artsen Zonder Grenzen betaalt ook premies aan 1.358 medewerkers van het ministerie van Volksgezondheid.