Sociale media

  • NL
Open the menu

Situatie in Centraal-Afrikaanse Republiek stabiliseert maar blijft gespannen


Tien dagen na de overname van Bangui door de oppositiegroep Seleka wordt het leven in de Centraal-Afrikaanse hoofdstad langzaam weer normaal. Artsen Zonder Grenzen zet haar medisch werk verder en versterkt haar teams overal in het land.

© Francois Beda/AZG-MSF. Bangui, 2013.
© Francois Beda/AZG-MSF. Bangui, 2013.

Ook buiten de hoofdstad lijkt de situatie te normaliseren. Ondanks de geleidelijke terugkeer van de rust in Bangui, blijft de toegang tot gezondheidszorg beperkt. De meeste ziekenhuizen kampen met een gebrek aan personeel.

Toegang tot gezondheidszorg blijft dus een probleem voor de bevolking. Het gemeenschapsziekenhuis in Bangui is het enige functionerende ziekenhuis in de hele stad. Bepaalde wijken zitten overigens nog steeds zonder water en stroom.

Minder schotwonden, meer verkeersongelukken

Ondanks de moeilijke omstandigheden hebben teams van Artsen Zonder Grenzen een veertigtal operaties kunnen uitvoeren bij zwaargewonde patiënten. Op tien dagen tijd werden 341 patiënten opgenomen in het ziekenhuis.

Tijdens de eerste dagen van geweld bestond de meerderheid van de patiënten uit mensen met schotwonden, maar nu behandelen onze teams meer slachtoffers van verkeersongevallen en mensen met snijwondes en andere kwetsuren.

Stabiele situatie in veroverde stad Paoua

“De komende dagen zullen we onze inspanning richten op gezondheidscentra in Bangui zelf, en in de buitenwijken van de stad”, zegt Sylvain Groulx, die de activiteiten van Artsen Zonder Grenzen in de Centraal-Afrikaanse Republiek leidt. De voorbije week schonk Artsen Zonder Grenzen materiaal en medicatie aan ziekenhuizen en gezondheidscentra in Bangui.

Tijdens het voorbije weekend verwierf Seleka ook de controle over stad Paoua, ten noordwesten van Bangui, waar Artsen Zonder Grenzen een project heeft. Er was sporadisch geweld, maar de situatie in Paoua is nu weer stabiel.

Geweld rond Boguila

Onze teams zetten hun werk verder in de buitenwijken van Kabo, Batangafo en Ndélé, ten noordwesten van Bangui, en in Zemio, in het zuidoosten. In Boguila, ondanks een gewapende overval en de plundering van een voertuig, zet een kernteam de activiteiten verder.

Een ander team zal de situatie bekijken in Bossangoa, ten zuiden van Boguila, nadat er meldingen kwamen van geweld, geplunderde ziekenhuizen en een ernstige verstoring van de gezondheidszorg.