Sociale media

  • NL
Open the menu

Rebellen nemen steden in Centraal-Afrikaanse Republiek in: bevolking vlucht de bossen in


Sinds 10 december hebben rebellen verschillende steden in de Centraal-Afrikaanse Republiek aangevallen en ingenomen. Artsen Zonder Grenzen werkte reeds in ziekenhuizen in de steden Ndélé, Kabo en Batangafo en stuurt extra teams naar Bria en Kaga Bandaro.


Op 10 december werd Ndélé ingenomen door rebellen, op 16 december de oostelijke stad Bria, op 19 december het noordelijke Kabo en gisteren, 20 december, werd Batangafo ingenomen, eveneens in het noorden van het land. De bevolking is massaal de bossen ingevlucht.

Rebellencoalitie Seleka

Nadat Ndélé, provinciale hoofdstad van de noordelijke provincie Bamingui-Bangoran, werd ingenomen door de UFDR-rebellen, vielen andere groeperingen van de rebellencoalitie Seleka andere gebieden rond Ndélé aan. Dit leidde tot hevige schermutselingen met het regeringsleger, dat inmiddels ondersteuning krijgt van het Tsjadische leger.

Rebellen namen Kabo na twee uur hevige vuurgevechten en explosies, na het vertrek van het regeringsleger in. Dit ging gepaard met gericht geweld tegenover burgers, plunderingen en verkrachting. Inmiddels hebben zij de stad weer verlaten en keren inwoners langzaamaan terug. Na geruchten dat rebellen een opmars maakten naar Batangafo, verliet al het overheidspersoneel, inclusief het leger, de stad.

De bevolking in de aangevallen gebieden, waaronder ook medisch personeel, is massaal de bossen ingevlucht. Dit brengt ernstige risico's voor hun gezondheid met zich mee. 'Vrouwen bevallen er zonder enige hulp, zieken en gewonden zijn te bang om medische hulp te zoeken. Met als gevolg dat als ze komen, als het geweld geluwd is, hun toestand sterk verslechterd is,' aldus Enoch Nodl-ya, anesthesisch verpleegkundige van Artsen Zonder Grenzen in het Batango ziekenhuis. 'Al 10 jaar vinden er regelmatig aanvallen plaats in de regio, dus mensen vluchtten telkens opnieuw de bossen in om aan de gevechten te ontkomen.'

Hulp in ziekenhuizen en mobiele teams

De teams van Artsen Zonder Grenzen werken in ziekenhuizen in Ndéle, Kabo en Batangafo. In Kabo verzorgden onze hulpverleners 4 gewonden en vingen zij slachtoffers van seksueel geweld op. Ook in Ndélé behandelde ons team gewonden en heeft het team een mobiele hulppost opgezet op de plaatselijke landingsbaan, waar ruim 100 families bivakkeren. Zij hebben al 300 medische consulten uitgevoerd.

Weinig mensen durven naar het ziekenhuis te komen vanwege de aanwezigheid van vele gewapende mannen in de stad. Twee extra noodhulpteams worden ingezet om hulp te verlenen. Een team van 1 chirurg, 2 verpleegkundigen, een hulpcoördinator en een logistieke medewerker is sinds eergisteren in Kaga Bandoro, in verband met een dreigende aanval op de stad. Zij zullen er het regionale ziekenhuis ondersteunen. Een tweede team vertrekt volgende week naar Bria.