Sociale media

  • NL
Open the menu

Race tegen de tijd in Sierra Leone om ebola onder controle te krijgen


De voorbije twee weken heeft Artsen Zonder Grenzen al meer dan 70 patiënten met symptomen van ebola behandeld in Kailahun, in Sierra Leone. Teams zijn op zoek naar meer mensen die mogelijk besmet zijn met het virus.

Medewerkers van AZG proberen een ziek meisje te helpen met eten in de ebolakliniek in Kailahun. © Sylvain Cherkaoui/Cosmos
Medewerkers van AZG proberen een ziek meisje te helpen met eten in de ebolakliniek in Kailahun. © Sylvain Cherkaoui/Cosmos

Om de epidemie onder controle te krijgen, zijn er verschillende maatregelen nodig. Medisch personeel moet op grote schaal opgeleid worden om te leren hoe besmetting voorkomen wordt. De contactpersonen van patiënten moeten gevonden en opgevolgd worden. Er moet een surveillancenetwerk voor ebola worden opgezet. En de bevolking moet beter geïnformeerd worden.

Maar Artsen Zonder Grenzen kan slechts een beperkt aantal mensen inzetten. Daarom focussen wij op de verzorging van patiënten en de sensibilisering van de bevolking. Op dit moment zijn meer dan 150 mensen van Artsen Zonder Grenzen aan de slag in Sierra Leone om de ebola-epidemie te proberen indijken.

Verborgen patiënten

Maar het is een race tegen de tijd. “Hoe langer het duurt om de mensen te vinden die in contact zijn geweest met een patiënt, hoe moeilijker de epidemie te beheersen wordt,” zegt Anja Wolz, noodhulpcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen. Het Sierra Leoonse ministerie van Volksgezondheid en de Werelgezondheidsorganisatie versterken daarom op dit moment hun teams om deze contactpersonen op te sporen.

Dat is dringend nodig, zegt Wolz: “We weten nog steeds niet in hoeveel dorpen de ziekte is uitgebroken. We zijn bang dat we nog maar het topje van de ijsberg gezien hebben.”

Door speciale klinieken en quarantaine-eenheden op te zetten dicht bij getroffen dorpen, kunnen de patiënten snel opgenomen worden. Daarmee wordt vermeden dat het virus zich kan verspreiden in ziekenhuizen, of in het dorp zelf. Hoe sneller patiënten verzorging krijgen, hoe groter de kans dat ze de ziekte overleven.

Nood aan sensibilisering

Ebola zaait paniek en patiënten worden vaak gestigmatiseerd. “Soms worden hele families verjaagd uit hun dorp. Zieken kunnen verstoten worden, en sterven dan in eenzaamheid,” zegt Wolz. Daarom is er psychologische steun voor patiënten en hun families.

Om de angst te verminderen, zijn er sensibiliseringscampagnes over hoe het virus zich verspreidt. Mensen worden aangemoedigd om zich te melden wanneer ze symptomen van ebola hebben, om contact met zieken te vermijden, en om het lichaam van wie aan ebola gestorven is niet aan te raken.

De ebola-epidemie die momenteel in West-Afrika woedt is ongezien, zowel wat betreft het aantal besmettingen als de geografische spreiding. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie vielen er al 518 doden door het ebolavirus.