Sociale media

Open the menu

Overweldigende nood na aardbevingen in Zuid-Turkije en Noordwest-Syrië: Artsen Zonder Grenzen breidt hulp uit

Update 9 februari

Sinds de aardbevingen van 6 februari zijn er duizenden doden gevallen en zal het dodental wellicht nog oplopen in zowel Syrië als Turkije, aangezien veel mensen nog steeds onder het puin zitten. 

1 / 4

 

Wat is de situatie in Noordwest-Syrië? 

Ook in de gezondheidsvoorzieningen die gesteund worden door Artsen Zonder Grenzen in de gouvernementen Aleppo en Idlib, raakten veel mensen gewond en viel er een hoog aantal doden. 

In de hele regio zijn duizenden huizen en gebouwen verwoest, waardoor veel mensen nu dakloos zijn. Bovendien zijn de temperaturen zeer koud. Mensen blijven buiten en velen slapen in hun auto uit angst voor nieuwe naschokken die een tijd bleven aanhouden.  

Noordwest-Syrië verkeert al in een gevoelige humanitaire situatie door de jarenlange oorlog, de economische situatie, de pandemie en meer recent, een cholera-uitbraak. Deze aardbeving maakt de situatie nog moeilijker en het medische- en gezondheidszorgsysteem blijft daarbij heel kwetsbaar. 

Wat is de situatie in Turkije? 

De autoriteiten richten scholen in voor toekomstige schuilplaatsen en er worden mobiele teams ingezet zodat mensen bloed kunnen doneren. Zij kondigden voor 3 maanden alarmniveau 4 en de noodtoestand af in de 10 zwaarst getroffen provincies.

Volgens de autoriteiten zijn schuilplaatsen, de distributie van NFI (non-food artikelen) en de distributie van voedsel het dringendst. De medische behoeften worden nog in kaart gebracht. 

Noodhulpteams van Artsen Zonder Grenzen beoordelen de behoeften in de zwaarst getroffen gebieden in het zuiden van Turkije. Hatay, Gaziantep en Diyarbakir lijken zwaar getroffen door de aardbeving. De stad Hatay is nu gesloten omdat er nog steeds gebouwen instorten. De hulp zal verleend worden in de buitenwijken van de stad. 

Artsen Zonder Grenzen staat klaar om bijstand te verlenen in Turkije en haar noodhulpcapaciteit te mobiliseren. Momenteel bespreken we met de autoriteiten en lokale partners welke steun we best kunnen bieden.

Red levens vandaag

Doneer aan ons noodfonds

Hoe helpt Artsen Zonder Grenzen de slachtoffers in Syrië? 

Sinds de eerste uren na de eerste aardbeving hebben onze Syrische collega's zich ingezet om hulp en zorg te verlenen, ook al was hun eigen persoonlijke situatie moeilijk. 

AZG-noodplan: ondersteuning van ziekenhuizen en start van mobiele kliniek 

Gewonde patiënten zijn opgevangen in de ziekenhuizen die wij beheren en ondersteunen. We hebben in de eerste uren meer dan 200 patiënten behandeld. Daarnaast zijn we een mobiele kliniek gestart in het opvangcentrum van Kelly, in het gouvernement Idlib, en bieden we ook ondersteuning aan ambulances om de overdracht van patiënten die noodhulp nodig hebben te vergemakkelijken.

Artsen Zonder Grenzen heeft meteen gereageerd op basis van haar noodplan, en ondersteunt ziekenhuizen in Idlib en Aleppo met noodkits, traumakits, chirurgische kits. We hebben ziekenhuizen ondersteund met leidinggevend personeel van onze teams. We hebben ook de beddencapaciteit in onze medische faciliteiten verhoogd door tenten en verbandplaatsen toe te voegen waar nodig. 

Als eerste respons hebben we dekens, hygiënekits en voedselpakketten uitgedeeld aan 2.500 gezinnen in het gebied Jindiris, in het district Afrin van het gouvernement Aleppo.Capaciteit medische systeem vergroten

We hebben ook gewerkt aan het vergroten van de capaciteit van het medische systeem door medische noodartikelen en kits te verstrekken aan meer dan 23 ziekenhuizen en klinieken in het noorden van Idlib. En we starten psychologische eerstehulpactiviteiten in de voorzieningen die we ondersteunen en in de mobiele klinieken. 

Naast de noodhulp blijft Artsen Zonder Grenzen haar medische bijstand aanhouden in ziekenhuizen die niet getroffen zijn, om de bevolking te ondersteunen. Zo ook de zorg voor de meest kwetsbaren, zoals zwangere vrouwen, mensen met chronische ziekten enz. gegarandeerd. 

In het noordwesten van Syrië werken we ook samen met twee lokale ngo's, die ook zeer gemobiliseerd zijn.

 

6 februari

Artsen Zonder Grenzen (AZG) mobiliseert samen met lokale partners haar teams en reageert op de toenemende behoeften na de krachtige aardbevingen van 6 februari in het zuiden van Turkije en Noordwest-Syrië. De eerste schattingen van de Verenigde Naties bevestigen in beide landen meer dan 9.000 gewonden en 2.300 doden.

Ik doe een gift

Kaart Turkije
Getroffen gebieden in Turije en Syrië 

Medewerker AZG omgekomen

Als medisch humanitaire organisatie was AZG reeds aanwezig in Noordwest-Syrië voor de aardbeving, waar ze de bevolking ondersteunde. Helaas werd een van onze medewerkers dood aangetroffen onder het puin van zijn huis in Idlib, en anderen verloren familieleden. "We zijn zeer geschokt en bedroefd door de impact van deze ramp op de duizenden mensen die erdoor zijn getroffen, inclusief onze collega's en hun families", zegt Sebastien Gay, hoofd van de AZG-missie in Syrië.

Gezondheidszorg overweldigd

“Gezondheidsfaciliteiten zijn getroffen en overweldigd, en het medisch personeel in Noord-Syrië werkt de klok rond om te reageren op de enorme aantallen gewonden die naar de faciliteiten komen. Vanaf de eerste uren behandelden onze teams ongeveer 200 gewonden en ontvingen we 160 slachtoffers in de faciliteiten en klinieken die we runnen of ondersteunen in het noorden van Idlib. Ook worden onze ambulances ingezet om de bevolking bij te staan”, vult hij aan.

Artsen Zonder Grenzen verleende onmiddellijke steun aan 23 gezondheidscentra in de gouvernementen Idlib en Aleppo door medische noodpakketten te doneren en hen te ondersteunen met medisch personeel om hun teams te versterken.

Bevolking leeft in angst voor naschokken

Onze teams hebben hebben dekens en essentiële levenspakketten gedoneerd aan de vele duizenden ontheemden in Noordwest-Syrië. Honderden huizen raakten verwoest, waardoor duizenden dakloos zijn geworden. Het heeft de afgelopen drie dagen gesneeuwd en de bevolking blijft buiten uit angst voor verdere naschokken die de hele dag aanhouden.

"De noden zijn zeer hoog in het noordwesten van Syrië, aangezien deze aardbeving een dramatische laag toevoegt aan de kwetsbare bevolkingsgroepen die het na vele jaren van oorlog nog steeds moeilijk hebben", voegt Gay eraan toe. "De enorme gevolgen van deze ramp vereisen een internationale hulpinspanning die op de schaal is".

AZG onderhoudt nauw contact met de lokale autoriteiten in Noordwest-Syrië en met de autoriteiten in Turkije om onze steun te verlenen waar nodig. We beoordelen momenteel de situatie en behoeften in Idlib, Noord-Aleppo en Zuid-Turkije om onze reactie dienovereenkomstig op te schalen, aangezien het aantal doden en gewonden met het uur toeneemt.