Sociale media

  • NL
Open the menu

Opschalen hulpoperatie tegen ebola noodzakelijk


In de strijd tegen de ebola-uitbraak in Guinee heeft Artsen Zonder Grenzen momenteel 19 mensen opgenomen in haar isolatie-units. Inmiddels meldt de Guinese overheid 134 mogelijke gevallen van ebola en 84 doden totaal in het land.

© Amandine Colin
© Amandine Colin

Teams van Artsen Zonder Grenzen zijn actief in hoofdstad Conakry en de plaatsen Guekedou en Macenta. In alle plaatsen heeft Artsen Zonder Grenzen isolatie-units opgezet. De isolatie-unit in Conakry in het Donkaziekenhuis bestaat uit 20 bedden, waarvan er momenteel 8 bezet zijn.

In Guekedou en Macenta zijn momenteel 11 mensen opgenomen. In Conakry en Guekedou zijn laboratoria gevestigd (één van het Pasteur-instituut en één van Bernhard Nocht-instituut) waar bloedstalen van mogelijk besmette mensen snel getest kunnen worden.

In het Donkaziekenhuis organiseert Artsen Zonder Grenzen opleidingen voor het ziekenhuispersoneel. Zij worden voorgelicht over de ziekte, het herkennen van symptomen, hygiënemaatregelen en triage. Ook vrijwilligers van het Rode Kruis zullen een opleiding krijgen over voorzorgsmaatregelen bij begrafenissen en het desinfecteren van huizen van besmette mensen. Verder trekken de teams Conakry berichten na over mogelijke nieuwe besmettingen.

Opschalen noodzakelijk

"Artsen Zonder Grenzen zet alle beschikbare middelen in, maar de algehele hulpoperatie moet verder opgeschaald worden om deze uitbraak succesvol in te dammen," zegt noodhulpcoördinator Anja Wolz in Conakry. "Het is belangrijk dat ook andere hulporganisaties en partijen in actie komen."

In buurland Liberia zijn twee besmette gevallen bevestigd. Artsen zonder Grenzen houdt de situatie in Liberia nauwlettend in de gaten en bereidt zich voor om medische teams en medisch materiaal naar het land te sturen om de gezondheidsautoriteiten daar te ondersteunen.