Sociale media

  • NL
Open the menu

Guinee viert het einde van de ebola-epidemie
Na 42 dagen zonder nieuw geval heeft de Wereldgezondheidsorganisatie het einde van de ebola-epidemie verklaard in Guinee. Ook Liberia is - voor de derde keer!- beginnen aftellen naar de uitroeiing van de ziekte op haar grondgebied, voorzien rond 15 januari 2016.

 

Guinee viert het einde van de ebola-epidemie © Yann Libessart/MSF
Guinee viert het einde van de ebola-epidemie © Yann Libessart/MSF

Sinds het begin van de epidemie in maart 2014 hebben de teams van Artsen Zonder Grenzen 10.288 patiënten behandeld in West-Afrika, waaronder 3.806 in Guinee.

Artsen Zonder Grenzen mobiliseerde maar liefst 300 internationale en 3.500 nationale medewerkers in de regio om de ziekte te bestrijden. Volgens de autoriteiten lieten 110 gezondheidswerkers het leven in Guinee door het virus.

 Waakzaamheid geboden

Axelle Ronsse, noodhulpcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen verklaart : «We zijn verheugd dat er gedurende 42 dagen geen gevallen zijn bijgekomen in Guinee. We feliciteren de Guineese autoriteiten en haar partners voor het indijken van de epidemie. Het blijft echter noodzakelijk de nodige waakzaamheid aan de dag te leggen en snelle responsteams klaar te houden voor het geval nieuwe patiënten opduiken in de regio. Vandaag zijn er ongeveer 15.000 genezen patiënten van ebola in West-Afrika. De meesten hebben nog fysieke en psychologische kwalen. Het is belangrijk dat de medische autoriteiten en de betrokken partijen hun inspanningen blijven coördineren om een kwalitatieve en gratis toegang tot gezondheidszorg voor de overlevers en hun familie te garanderen.