Sociale media

  • NL
Open the menu

Opflakkering van cholera in verschillende districten in Jemen

Artsen Zonder Grenzen breidt haar activiteiten in Jemen uit na een opflakkering van nieuwe cholera gevallen in de districten Amran, Hajjah, Ibb en Taiz. De humanitaire hulpverlening - en vooral dan water –en sanitatie activiteiten - moeten uitgebreid worden om te voorkomen dat de ziekte zich over het hele land verspreidt.

Sinds 1 januari 2019 nam Artsen Zonder Grenzen al 7.938 verdachte gevallen van cholera op in haar gezondheidsstructuren in de districten van Amran, Hajjah, Ibb en Taiz. 50 % van de patiënten waren afkomstig uit Ibb. In de periode januari tot maart 2019 steeg het aantal behandelde patiënten voor cholera van 140 tot 2.000 per week. De resultaten van de snelle diagnosetesten in de projecten van Artsen Zonder Grenzen tonen dat  voor deze periode het aantal positieve gevallen steeg van 58 % tot 70 %.

Nieuw choleracentrum geopend

“Teams van Artsen Zonder Grenzen hebben een choleracentrum met 50 bedden geopend in Khamer en de capaciteit voor de behandeling van cholera in de centra van Taiz, Ibb en Kilo verhoogd. De stijging is vooral te merken in Huth, in het district van Amran, waar Artsen Zonder Grenzen een ziekenhuis ondersteunt”, zegt Hassan Boucenine, landverantwoordelijke voor Artsen Zonder Grenzen in Jemen. “Water –en sanitatie zijn cruciaal in de strijd tegen cholera, dus die activiteiten moeten versterkt worden.”

In Sana’a zijn de teams van Artsen Zonder Grenzen een departement van het Al Kuwait hospitaal aan het ombouwen tot een cholerabehandelingscentrum. De organisatie heeft ook 30.000 liter van Ringerlactaatoplossing laten aanrukken naar Sana’a, dat gebruikt wordt voor de vervanging van vocht en electrolyten bij gedehydrateerde patiënten.

Toename van cholera is zorgwekkend

“Cholera is endemisch in Jemen, maar deze stijging is zorgwekkend. Het regenseizoen moet immers nog beginnen, wat de situatie enkel zal verergeren”, zegt Boucenine.

Tussen 2016 en 2017 werden twee golven van cholera gemeten in Jemen. Hoewel de ziekte onder controle gebracht werd, bleven gezondheidsautoriteiten en medische organisaties cholera waarnemen in alle districten van het land.

Na jaren van oorlog is de druk op het gezondheidssysteem in Jemen immens, en hebben vele mensen hebben geen toegang meer tot gezondheidszorg. Er zijn nog slechts enkele functionerende ziekenhuizen. Cholera blijft voor de mensen in Jemen een belangrijk gezondheidsrisico en doodsoorzaak, net zoals andere ziekten die via vaccinatie kunnen voorkomen worden, zoals difterie en mazelen.