Sociale media

Open the menu

Oorlog in Oekraïne: onze noodhulp gaat onverminderd verder

Ik doe een gift

De oorlog in Oekraïne duurt nu al meer dan 7 maanden en woedt in alle hevigheid verder. De frontlinies bevinden zich nu vooral in het oosten en zuidoosten van het land. Artsen Zonder Grenzen blijft de oorlogsslachtoffers in Oekraïne bijstaan. Meer dan 600 medewerkers werken in steden en regio’s dichtbij de frontlinie en in de belangrijkste steden. Elke dag komen meer dokters, verpleegkundigen of logistieke medewerkers onze teams vervoegen. Een overzicht van onze noodhulp in Oekraïne op 16 september 2022.

Niet enkel onze medische evacuatietreinen rijden op de Oekraïense sporen. We gebruiken ook treinen om ladingen met humanitaire hulp naar de dorpen van de oblast Kharkiv te sturen, waar ongeveer 100 andere gemeenschapsgroepen de hulp onder individuele personen verdelen.
Niet enkel onze medische evacuatietreinen rijden op de Oekraïense sporen. We gebruiken ook treinen om ladingen met  humanitaire hulp naar de dorpen van de oblast Kharkiv te sturen, waar ongeveer 100 andere gemeenschapsgroepen de hulp onder individuele personen verdelen. © Pavel Dorogoy, 17 juni 2022

De medische treinen blijven patiënten evacueren

Onze medische evacuatietreinen blijven patiënten en andere kwetsbare mensen evacueren van frontlinies in het oosten, naar veiligere plekken in het westen van Oekraïne. Op die manier ontlasten we ook de ziekenhuizen aan de frontlinie: zij kunnen verder nieuwe traumapatiënten blijven opnemen. Onze treinen zijn uitgerust met wagons voor intensieve zorg en traumapatiënten.

 • in totaal hebben we al 1.479 kwetsbare patiënten geëvacueerd
 • van de geëvacueerde patiënten was 43% traumapatiënt en 10% had intensieve zorg nodig

De noodhulp van Artsen Zonder Grenzen in Oost-Oekraïne

Donetsk: steun aan ziekenhuizen in de frontlinie

We werken samen met ziekenhuizen en eerstelijnsgezondheidscentra dichtbij de frontlinie om ervoor te zorgen dat ze over voldoende van de juiste voorraden en training beschikken om patiënten te kunnen blijven behandelen, zelfs als ze door hevige gevechten compleet worden afgesneden. Dit omvat steun voor eerstelijnsgezondheidszorg, behandeling van chronische ziekten, kraamzorg en trauma. We rusten sommige ziekenhuizen ook uit met 'autonomy kits' zoals zonnepanelen, generatoren en waterreserves, zodat ze kunnen blijven werken als de stroom of het water uitvalt.

Vanuit de steden Dnipro en Pokrovsk runnen we een ambulancedienst. Onze ambulances rijden elke dag uit naar 11 ziekenhuizen in de frontlinie om patiënten te evacueren naar veiligere plaatsen. Tot dusver hebben we  al meer dan 400 patiënten kunnen evacueren.

Dnipro: mobiele klinieken voor mensen op de vlucht uit Donetsk en Luhansk

In en rond Dnipro steunen we kwetsbare mensen die gevlucht zijn uit delen van de oblasts Donetsk en Luhansk, waar het conflict bijzonder hevig is. Zij worden opgevangen in meer dan 40 tijdelijke centra. In die opvangcentra runnen onze teams mobiele klinieken:

 • we bieden er medische consulten
 • onze teams focussen zich vooral op patiënten met chronische ziektes als hoge bloeddruk, astma, diabetes, hartkwalen en epilepsie; het is essentieel dat zij hun behandeling kunnen voortzetten
 • ernstig zieke patiënten verwijzen we door naar ziekenhuizen
 • we bieden er ook psychologische eerste hulp
's Avonds hoorde ik plots een explosie. Ik schuilde in een kamer zonder ramen, maar door de kracht van de explosie stortte het plafond in op mij. Mijn ruggengraat werd hard geraakt. Nu word ik naar een ander ziekenhuis overgebracht voor een computertomografie." , zegt Olha, één van onze patiënten die we met onze ambulancediensten uit Donetsk evacueren
"'s Avonds hoorde ik plots een explosie. Ik schuilde in een kamer zonder ramen, maar door de kracht van de explosie stortte het plafond in op mij. Mijn ruggengraat werd hard geraakt. Nu word ik naar een ander ziekenhuis overgebracht voor een computertomografie." , zegt Olha, één van onze patiënten die we met onze ambulancediensten uit Donetsk evacueren. © Natalia Chekotun, 7 juli 2022

Zaporizhia: mobiele klinieken voor mensen op de vlucht uit Marioepol

In Zaporizhia verlenen we steun aan ontheemden, die voornamelijk uit Marioepol zijn gevlucht. Onze teams runnen mobiele klinieken in het belangrijkste opvangcentrum en ondersteunen meer dan 30 opvangcentra in heel Zaporizhia.

 • ook hier focussen we ons vooral op patiënten met chronische ziekten
 • we bieden psychologische eerste hulp
 • en we verdelen essentiële hulpgoederen

Aan het belangrijkste ziekenhuis in Zaporizhia doneren we medische noodmateriaal. We blijven er ook training geven hoe te reageren op een massale toestroom aan patiënten.

De noodhulp van Artsen Zonder Grenzen in Zuid-Oekraïne

Kryvyi Rih: mobiele klinieken aan de frontlinie en ondersteuning spoedafdeling

In de regio Kryvyi Rih zijn we gestart met mobiele klinieken voor basisgezondheidszorg. In het ziekenhuis van Apostolove ondersteunen onze teams de spoedafdeling om te kunnen reageren op massaslachtoffers en leveren we medische apparatuur voor chirurgische activiteiten. We bekijken momenteel of we ook mobiele klinieken kunnen inzetten in dorpen aan de frontlinie.

Mykolaiv: verschillende ziekenhuizen ondersteunen en inzetten op geestelijke gezondheidszorg

In Mykolaiv ondersteunen we verschillende ziekenhuizen in de stad met medische en logistieke donaties en water- en sanitaire voorzieningen. We bieden er ook geestelijke gezondheidszorg op drie verschillende locaties. Dit is een gebied dat aandacht verdient omdat geestelijke gezondheidsproblemen in het land nog vaak worden gestigmatiseerd en er onvoldoende psychologen en psychiaters zijn, vooral met ervaring met oorlogstrauma's.

Onze mobiele klinieken in Kharkiv zijn verhuisd van de metrostations naar bovengronds
Onze mobiele klinieken in Kharkiv zijn verhuisd van de metrostations naar bovengronds. Tussen 28 juli en 24 augustus konden onze mobiele klinieken 23 keer uitrukken om patiënten in nood bij te staan.  © Mohammad Ghannam, 27 april 2022

De noodhulp van Artsen Zonder Grenzen in de andere delen van Oekraïne

Kyiv: postoperatieve zorg en revalidatie voor oorlogsgewonden

In Kiyv bieden we fysiotherapie in één ziekenhuis. Er zijn ongeveer 300 beschikbare bedden voor postoperatieve zorg en revalidatie van oorlogsgewonden. De behoefte aan postoperatieve zorg is enorm, aangezien revalidatie en fysiotherapie vóór het conflict niet bijzonder ontwikkeld waren in Oekraïne. We moeten nu ingrijpen om het risico niet te lopen dat vele oorlogsslachtoffers blijvende motorische schade oplopen.

Vinnytsia: hulp voor ontheemden en fysiotherapie

In Vinnytsia helpen we mensen die uit andere delen van Oekraïne zijn gevlucht. Net als in het oosten van het land worden zij opgevangen in opvangcentra, waar onze teams hen via mobiele klinieken bijstand verlenen.

 • we focussen ons vooral op patiënten met chronische ziekten zoals hoge bloeddruk, astma, diabetes, hartziekten en epilepsie
 • we verwijzen ernstig zieke patiënten door naar ziekenhuizen in de regio
 • we bieden psychologische eerste hulp
 • we verdelen essentiële goederen als toiletpapier, tandenborstels, tandpasta, zeep, shampoo, luiers en handdoeken

Ook in Vynnitsia zijn we gestart met fysiotherapie voor oorlogsgewonden, in een project met capaciteit van 60 bedden.

Kharkiv: dagelijks beschoten, onze mobiele klinieken konden toch uitrukken

De stad Kharkiv wordt nog steeds dagelijks beschoten. Toch kunnen onze teams op regelmatige tijdstippen mobiele klinieken blijven organiseren. Terwijl sommige kliniekactiviteiten worden uitgevoerd op de locaties van vrijwilligersnetwerken, worden andere uitgevoerd in slaapzalen die bestemd zijn voor ontheemden. De aanvallen in de stad en in de omliggende gebieden zijn de laatste weken echter weer toegenomen, waardoor de activiteiten worden onderbroken. Tussen 28 juli en 24 augustus konden onze mobiele klinieken 23 keer uitrukken om patiënten in nood bij te staan.