Sociale media

  • NL
Open the menu

Ondervoeding: situatie Somalische vluchtelingen in Kenia en Ethiopië zorgwekkend


De huidige droogte in de Hoorn van Afrika verergert de dramatische situatie voor de Somalische bevolking, die lijdt onder een slepend conflict. Artsen Zonder Grenzen maakt zich ongerust over het lot van de tienduizenden Somalische vluchtelingen in Kenia en Ethiopië, die de droogte en het geweld in hun land ontvlucht zijn.

 Dadaab kamp © Nenna Arnold/MSF
Dadaab kamp © Nenna Arnold/MSF

Uit onderzoek van Artsen Zonder Grenzen in de vluchtelingenkampen van Dadaab in Kenia, bleek dat er veel ondervoeding is bij de nieuw aangekomen vluchtelingen: 37,7 % van de kinderen tussen 6 en 59 maand is ondervoed, waarvan 17,5 % ernstig ondervoed met een verhoogd risico op sterfte. Ook bij 43,3 % kinderen tot tien jaar oud heeft het onderzoek, dat gevoerd werd bij 500 kinderen, ondervoeding vastgesteld. Deze situatie is uitzonderlijk en wijst op de ernst van de huidige voedselcrisis.

Artsen Zonder Grenzen verhoogde de voorbije weken al haar hulpverlening in Dadaab. De organisatie opende twee nieuwe hulpposten in de kampen Dagahaley en Ifo, wat het totaal op vijf hulpposten brengt, en plant nog een zesde hulppost. Er werden al 2.500 kinderen opgenomen in onze therapeutische voedingscentra. 10.000 kinderen volgen een supplementair voedingsprogramma.

In Ethiopië blijkt in het vluchtelingenkamp Liben 37 % van de kinderen onder de vijf jaar die Artsen Zonder Grenzen heeft onderzocht ondervoed. Artsen Zonder Grenzen heeft er haar activiteiten uitgebreid en behandelt er momenteel 7.000 kinderen in haar voedingsprogramma’s. De organisatie biedt er ook primaire zorgen aan de vluchtelingen die uitgeput toekomen in de kampen, en vaak kampen met ademhalingsproblemen en diarree.

Ook in Somalië, waar de noden in verschillende streken toenemen, zal Artsen Zonder Grenzen haar activiteiten uitbreiden. In Marere zien onze teams een toestroom aan patiënten waarvan er veel ondervoed zijn. In Guriel hebben de teams van Artsen Zonder Grenzen een verhoging van het aantal gevallen van ondervoeding vastgesteld en in Dinsor is het aantal gevallen verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.