Sociale media

Open the menu

Ocean Viking vindt een veilige haven in Malta: 356 geredde mensen mogen aan land

De Ocean Viking, het zoek- en reddingsschip van Artsen Zonder Grenzen en SOS Mediterannee, heeft toestemming gekregen de migranten en vluchtelingen naar Malta te laten gaan. Het schip met 356 mensen aan boord heeft 14 dagen op zee moeten wachten op een veilige haven. Artsen Zonder Grenzen is opgelucht dat er eindelijk een veilige plek gevonden is en dat deze mensen een langer verblijf in onzekerheid op zee bespaard is gebleven.  

Na 4 reddingen op 4 dagen tijd, had de Ocean Viking sinds maandag 12 augustus 356 geredde mensen aan boord.
Na 4 reddingen op 4 dagen tijd, had de Ocean Viking sinds 12 augustus 356 geredde mensen aan boord. © MSF/Hannah Wallace Bowman, augustus 2019.

Veel geredde mannen, vrouwen en kinderen hebben oorlogswonden en littekens door mishandeling. Zij vertelden over de gruwelijke dingen die zij op weg naar Libië, in Libië zelf en ook op zee hebben meegemaakt. “Onze teams aan boord hoorden net als de afgelopen jaren de meest vreselijke verhalen over brute mishandelingen, elektrocutie, foltering en seksueel geweld. Zelfs kinderen worden aan deze gruwelen blootgesteld. Onze eerste prioriteit is het welzijn van de mensen; we hebben  aan boord daarom zo goed mogelijk medische en psychische bijstand verleend”, stelt Jay Berger, projectcoördinator aan boord van de Ocean Viking.

Onstschepingsmechanisme is nu nodig

Nadat de migranten en vluchtelingen van boord zijn gegaan, vaart de Ocean Viking naar een plek om te bevoorraden, bij te tanken en nieuwe bemanning in te schepen. Daarna vaart het opnieuw uit om mensen te redden. “Zolang de politiek niet met een adequate oplossing komt op de migratieproblematiek zijn wij genoodzaakt te fungeren als reddingsboei”, besluit Berger.

Een coalitie van landen heeft zijn verantwoordelijkheid genomen en een menselijk gelaat getoond. Nu moeten de Europese regeringen een einde maken aan deze langdurige vertragingen en kleinzerige onderhandelingen, en met spoed een ontschepingsmechanisme instellen voor mensen die op zee worden gered.